Sonisphere

AKI LEHTI

SONISPHERE

Helsingin Kalasatamassa 2.7.2011. Kolmatta kertaa Suomessa järjestetty Sonisphere-metallifestivaali muutti tänä kesänä Porin Kirjurinluodosta Helsingin Kalasatamaan ja kutistui samalla yksipäiväiseksi tapahtumaksi. Aiempina vuosina vetonauloina toimineiden Metallican tai Iron Maidenin kaltaisia meganimiä ei tällä kertaa paikalla nähty. Festivaali luotti Suomessa useaan otteeseen esiintyneisiin, takuuvarmoihin keskikastin nimiin ja pääesiintyjäksi kiinnitettyyn Slipknotiin. Vuosi sitten menehtyneen basistinsa muistoa kunnioittavalla kiertueella oleva Slipknot houkutteli helteiseen Kalasatamaan 12000 innokasta fania.

Tapahtuman Facebook-sivuilla ja netin keskustelupalstoilla suuremman vetonaulan puutteesta närkästyneet metallifanit povasivat festivaalista katastrofia. In Flamesin, Opethin ja Mastodonin moni olikin varmasti jo nähnyt aiemmin ja 85 euron hintainen lippu yhden päivän tapahtumasta oli monelle liikaa. Kiinnostavimpiin kiinnityksiin lukeutunut Rob Zombie myös perui keikkansa kuukausi ennen festivaalia. Suomessa vain kerran aiemmin White Zombie-yhtyeensä kanssa vuonna 1995 Helsingin jäähallissa esiintynyt showmies olisi ollut mukava lisä Slipknotin riehumiskeikan rinnalle.

Viime kesänä Sonisphereen iskenyt syöksyvirtaus meinasi viedä koko festarin mukanaan, eikä vakavilta loukkaantumisilta ja yhdeltä traagiselta kuolemantapaukselta vältytty. Tänä vuonna oli parempi onni matkassa ja aurinko helotti koko päivän pilvettömältä taivaalta.

Kalasataman kivenmurikoita täynnä oleva pölyävä kenttä ei ole viihtyisin mahdollinen paikka festivaalin järjestämiseen. Aiemmin siellä pidetyissä Green Dayn ja Foo Fightersin konserteissa se vielä menetteli, mutta koko päivän mittaisessa tapahtumassa monen pinna alkoi iltaa kohden kiristyä. Ilman varjoisaa istahtamispaikkaa helle ja pöly vei voimat jo parin tunnin jälkeen. Järjestävää tahoa on turha syyttää typeristä anniskelu- ja tupakkalainsäädöksistä. Viihtyvyyttä eivät silti parantaneet yli-innokkaat savukkeita ulkoilmatapahtumassa tupakoinnin sallivalla alueella tumppaamaan kehottaneet järjestysmiehet tai onnettomalla paineella toimineet vesipisteet, joihin sai jonottaa pahimmillaan 20 minuuttia.

Esiintyjistä Opeth ja Mastodon esittelivät parasta osaamistaan, vaikka aurinkoinen festarilava ei ollut edukseen kummankaan pitkille progeheavybiiseille. Tulevalla levyllään Opeth on unohtanut death metal -örinät kokonaan, mutta bändi ei valitettavasti soittanut siltä yhtään kappaletta. Pari rauhallisempaa, maalailevaa vetoa olisi piristänyt raskasta tarjontaa, mutta yhteen genreen keskittyvillä kekkereillä oli ehkä parempi soittaa sitä mitä kansa vaati.

Slipknot järjesti kunnon karnevaalit, ja koko kenttä tärisi fanien hyppiessä tasajalkaa. Bändin yhdestä puusta veistetyt biisit voivat suurempina kerta-annoksina alkaa puuduttaa. Näyttävä ja aggressiivinen show kuitenkin auttoi paljon, ja edesmenneelle basistilleen Paul Greylle kunniaa tehneestä bändistä huokui aiempiin esiintymisiin verrattuna todellisempi vaaran tuntu. Pellenaamaristaan tunnetun perkussionisti Shawn Crahanin väistellessä monimetrisiä pyroja henkensä uhalla alkoi touhu näyttää jo oikeasti vaaralliselta.

Jos Sonisphere aikoo tulevina vuosina vielä tosissaan haastaa kilpailijansa Tuskan ja Sauna Open Airin, sen on panostettava suuremman kokoluokan artisteihin kuin tänä vuonna. Toivottavasti tilaisuus järjestetään jatkossa jossain muualla kuin Kalasataman ankealla kentällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.