Kesävieraat - Teatteri Ilona

JORMA POLLARI

TEATTERI ILONA

Kesävieraat

Ensi-ilta Kangasniemellä 30.6.2011 Reijo Paukun käsikirjoittamassa ja ohjaamassa näytelmässä Kesävieraat kaikki tavallaan toimii: esittäjät heittäytyvät riittävästi rooleihinsa, puvustaja on tehnyt esimerkillistä työtä, valaistus luo kivoja tunnelmia mukavassa lavastuksessa. Mutta jokin silti mättää...

Kesävieraat kertoo luomutilayrityksen ensimmäisistä lomalaisista. Äiti ( Tuula Tulla) leipoo, siivoaa, järjestelee ja kehittää ohjelmaa lomalaisten viihtymiseksi yhdessä tyttärensä ( Helena Vepsäläinen) kanssa. Apuriksi saadaan laiskanletkeä serkkupoika Jaska ( Tuomo Laaksonen). Juustontekijänaapurilla Kyllikillä ( Ritva Viitala) on jopa ratkaisun avaimet käsissään aikanaan.

Tarinan juoni etenee ongelmitta. Kesävieraat saapuvat, hakevat oman paikkansa niin tilojen käytössä kuin sosiaalisissa suhteissakin. Loma sujuu, kunnes kaksi pikkurikollista ( Jari Markus ja Matti Tulla) saapuu sotkemaan iltanaamiaiset. Tässä kohtaa syntyy jännite, mutta samalla esityksen tyylilaji alkaa hajota.

Rikolliset eivät ole uskottavia - ei tiedä, ollaanko Kardemumman yössä vai vakavasti otettavaa jännäriä katsomassa. Tuomo Laaksosen esittämän Jaskan ja rokkilomalaisen Petterin ( Timo Vepsäläinen) muodonmuutos piukkojen paikkojen kaltaisiksi friiduiksi on sinänsä kelpo esitys, mutta vie kokonaisuutta taas farssin suuntaan.

Koko näytelmän ajan kontakti on liian hakusassa näyttämöllä: puhutaan yleisöön päin, kun pitäisi esittää kahdenkeskistä keskustelua. Ratkaisu selittynee äänen kuuluvuuden varmistamisella, mutta kontaktin puute aiheuttaa sen, ettei katsojakaan saa otetta esityksestä - kuin kiiltokuvaa katselisi.

Teatteri Ilona viettää 15-vuotisjuhlavuottaan. Se on kunniakas ikä teatterille, joka on saavuttanut monia taiteellisia voittoja myös Paukun ohjauksessa. Tämä kantaesitys jättää kuitenkin vaisun jälkimaun. Koko perheelle esitys kuitenkin sopii niin kielenkäyttönsä kuin selkeiden tapahtumiensakin puolesta.

Käsikirjoitus ja ohjaus Reijo Paukku. Rooleissa Tuula Tulla, Helena Vepsäläinen, Tuomo Laaksonen, Ritva Viitala, Sirkka Ravolainen, Harri Aalto, Enni Tulla, Timo Vepsäläinen, Päivi Toivanen, Kimmo Pylvänäinen, Jari Markus, Matti Tulla, Matti Laitinen, Onni Tulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.