Juhani Laulajainen - Teemme temppumme, kumarramme ja poistumme

HELENA MIETTINEN

JUHANI LAULAJAINEN

Teemme temppumme, kumarramme ja poistumme

Like 2011. 300 s. Juhani Laulajaisen hulluttelukokoelmassa ei välitetä ajan, avaruuden tai käsitettävyyden rajoituksista. Voi kohtuudella todeta, että monessakaan kirjan kolmestakymmenestä tarinasta ei ole päätä eikä häntää.

Esimerkiksi Paine on vallan ulokkeeton juttu. Siinä planeetta Maan nainen käväisee hedelmöittymässä ufossa ja synnyttää pallon. Raajattomuus ei estä pallo-olennon maanpäällistä menestystä. Sille kertyy maailmanmestaruuksia urheilussa ja professuureja tieteissä. Sellaista se on, kun on verrattoman etevä.

Jos kokoelmasta etsisi kokoavaa teemaa, se voisi olla älykkään suunnittelijan suunnitteluvirhe. Maailmankaikkeus on jollakin konstilla pamahtanut pystyyn, vaikkapa Luojan tekosena. Yhdellä planeetalla touhottaa laji nimeltä ihminen, mutta se on epäonnistunut.

Elämänsisältöä, toisen kanssa toimeentuloa ja jopa onnellisuuden havittelua moni kirjan henkilö etsiskelee. Erämaajutussa Vestigia terrent muutama nörtti lähtee avartumaan Lappiin asti, mutta eksyy tunturissa. Valtaisan kuolemanpelon ja hyvästijättöjen jälkeen porukka huomaa olevansa edelleen kämpän kulmilla, mistä vaelluksen piti alkaa.

Turkulaisen Laulajaisen erityissuojeluksessa näyttää olevan Uusikaupunki. Todellisuudet ja rinnakkaistodellisuudet vaihtelevat ja aika vilistää milloin taaksepäin ja milloin hyppää niin pitkälle, että katoaa ja loppuu kokonaan, mutta Uusikaupunki pysyy. Sen nimissä Laulajainen kirjoittaa Vakka-Suomen historiaa uusiksi.

Kokoelman niminovellissa uusikaupunkilainen Iivo Virtanen huomaa osaavansa jonglöörata älyttömän hyvin, mutta erehtyy luopumaan esiintyvän taiteilijan urasta ja hurahtaa viinaan.

Joissakin tarinoissa epäonnistuneet valinnat menevät liian pitkälle. On aika vastenmielistä, kun tapauksen Toteuta unelmani nainen tylsistyy harrastukseensa rokokoohuonekalujen keräilijänä ja vaihtaa pääsanaksi joukkoraiskauksen.

Se pitäisi saada kokea ja etsiä siihen tekijät netistä. Laulajainen ei kunnioita myöskään hyvän maun rajoja. Kaiken kaikkiaan: vaihtelevan onnistunut sekoilukeitos.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut