Meeri Laamanen - urjet lentävät hoitokodin yli

HANNU WAARALA

MEERI LAAMANEN

Kurjet lentävät hoitokodin yli

SanaSato 2011. 80 s. Meeri Laamasen esikoisrunokokoelma Kurjet lentävät hoitokodin yli koostuu sairauden, surun ja kuoleman synnyttämistä tuokiokuvista ja reunamerkinnöistä. Vakava, lähes mahdoton haaste, on synnyttänyt kivuliaat runot.

"Ylöjärven kirkon kristallikruunu häikäisee,/ sokaisee!/ Kyyneleitä ei erota kristalleista."

Ensin kuolee aviomies, sitten sairastuu 26-vuotias poika kuolemanvakavasti. Yhtäkkiä koko elämäntilanne on toinen, oleminen jatkuvasti vereslihalla. Sanat eivät lohduta, mutta antavat voimaa katsoa totuutta suoraan silmiin.

Laamasen runot ovat vahvoja arkirealistisia havaintoja, eräänlaista sisäisten tuntemusten itseterapiaa ja elämän järjestelyä suurten kohtalokkaiden voimien edessä. Kokoelma on tässä suhteessa kuin raportti huolesta, joka filosofin sanoin kiinnittää ihmisen maailmaan.

Mutta on runoissa myös kivun tuomaa rakkautta, omalaatuista valonkajastusta, joka ei sisällä minkäänlaista keinotekoista ja ylimääräistä mystiikkaa. Tämä tosiasiallisuus onkin Laamasen kokoelman vahva puoli, sen kokonaisuutta sitova punainen lanka.

Sairaus on väistämättä kuitenkin myös vertauskuva, osa suurta olemassaolon taistelua, periksiantoa ja arvoitusta. "Kasvosi käyvät tässä, suru/ ikkunan tummassa pohjassa./ Olen kuulevani värähtelyä ihosi alta./ Jokin helisee yhä./ Valoviirut halkaisevat lattiaa."

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.