Marianne Cederwall - Ajattelen sinua kuolemaasi saakka

HANNU WAARALA

MARIANNE CEDERWALL

Ajattelen sinua kuolemaasi saakka

Atena 2011. 342 s. Viihderomaanin tunnistaa helposti siitä, että se on tarjoavinaan jotain uutta ja kiehtovaa aineistoa jos ei muuten, niin ainakin juonen yksiviivaisella tasolla. Mutta tarkkaavalle lukijalle kaikki on lopulta aika tavanomaista; selvää pässinlihaa, kliseenomaista ja epätarkkaa kerrontaa.

Yksityiskohtien puhuttelevuus ei ole koskaan ollut viihderomaanien vahvinta aluetta. Viihteessä kerronta tapahtuu useimmiten puhtaiden yleistysten ja oletuksien varassa. Viihderomaani vetoaa lukijan turvallisuuden tarpeeseen. Näin sinun on maailma ja ihmiset nähtävä: juonen sommittelun ja putkinäön välityksellä.

Ruotsalaisen Marianne Cederwallin (s. 1949) menestysromaanissa Ajattelen sinua kuolemaasi saakka päähenkilö yrittää ajatuksensiirron, manauksen voimalla kostaa hänet pettäneille liikekumppaneilleen.

Mirjam on lääkäri, joka on sijoittanut kaikki varansa uuteen hoivayritykseen. Mirjam joutuu kuitenkin vedätyksen uhriksi, jonka suorittavat kolme huijariliikemiestä, Mirjamin lapsuudenystävät. Kosto herää, ja Mirjam palaa Gotlantiin lapsuusmaisemiinsa.

Cederwallin romaani käyttää sekä mystiikkaa että Agatha Christien juonipolkuja luodakseen täyteläisen vellovan elämänkuvan. Lukijaa kalvaa kuitenkin epäilys romaanin mystisestä ja epämääräisestä hengestä.

Ajattelen sinua kuolemaasi saakka on kehnompi romaani kuin moni suomalainen samansuuntainen yritelmä. Viihderomaanien arvojen tavoittelu näyttää olevan yhteispohjoismainen projekti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.