Riikka Stewen - Niin kauan kuin rakastat

HANNU POUTIAINEN

RIIKKA STEWEN

Niin kauan kuin rakastat

Teos 2011. 267 s. Jokainen romaani on kirjoitettu kuvitteelliselle ihannelukijalle. Riikka Stewen, ansioitunut taidehistorioitsija, ei kunnianhimoisen esikoisteoksensa kohdalla peittele ideaaliaan: Niin kauan kuin rakastat on omistettu "kaikille niille, jotka etsivät totuutta".

Omistukseen tiivistyy Stewenin kirjallinen eetos. Faustilainen pyrkimys - haave nähdä totuus ja lausua se ääneen - on kirvoittanut akateemikon kynästä akateemisen mysteerin, jossa kaikki arvoituksellinen on olemassa vain korostaakseen tiedon valoa.

GoethenFaustissa Jumala ja Mefistofeles lyövät vetoa siitä, mihin Faustin viisaudennälkä lopulta johtaa. Yksi veikkaa totuutta Kristuksessa, toinen kadotukseen vievää erhettä.

Stewenin teoksen kohdalla tiedonjano johtaa tyylien risteykseen: leikittelevää luentoproosaa Umberto Econ tyyliin tai koukuttavaa jännäriä Dan Brownin hengessä.

Eroa Faustiin tekee sekin, että kadotus ja armo lepäävät vaa'ankielellä näiden äärien välissä. Liian oppinut ollakseen populaari, liian viihteellinen elitismistä käydäkseen - Stewenin romaani ei löydä paikkaansa kummaltakaan suunnalta.

Mysteerejä mysteerien päällä, joita kuoritaan kuin sipulin kerroksia: tämä on Stewenin käsitys jännittävästä juonesta.

Taideväki jäljittää maalausta, joka saattaa olla aito Leonardo. Maalaus kätkee arvoituksen, joka sivuaa englantilaisen okkultistin etsintöjä. Okkultisti havittelee suomalaisen tutkijan kirjelöytöä, joka voi avata salatun tiedon salpoja. Kyseinen salatieteilijä on saman gurun oppilaita kuin taideväki. Liekö siis mikään ihme, että tilanne kääntyy eliittikerhon kilvoitteluksi, jossa panoksena on tieto ja sen suoma valta.

Klassiset salapoliisikertomukset usein sijoittuvat aristokraattiseen miljööhön. Poe, Doyle, Christie ja Chesterton heittävät etsivähahmonsa keskelle yhteisöjä, joiden salailema tieto on suoraa seurausta ylhäisestä asemasta: raha, valta ja luppoaika ovat omituisuuksien taimimaata.

Niin kauan kuin rakastat ei kuitenkaan ole salapoliisikertomus. Mittava ongelma, onhan kyse mysteeristä, jossa jonkun on tiedettävä tarpeeksi. Tohtori Watson, Sherlock Holmes -tarinoiden kertoja, kutsui Holmesia maailman täydellisimmäksi päättelykoneeksi; kun mestariratkoja puuttuu, on tiedon jakauduttava usealle henkilölle.

Toisaalta Stewenin tietäväiset hahmot eivät voi olla ylimyksiä. Heidän tietämyksensä on motivoitava toisella tavalla.

Stewen ratkaisee pulman tekemällä henkilöistään suvereeneja. Näiden luentokoneiden joukossa on aina joku, joka tietää juuri oikean yksityiskohdan.

Stewen on ottanut Holmesin kuin ehtoollisleivän ja jakanut tämän armoitettujen opetuslastensa kesken.

Siksi kirjan henkilöhahmot ja heidän keskustelunsa ovat läpeensä epäuskottavia. Koska jokainen on eliittiä, on yhden suvereeniutta hetkellisesti heikennettävä, jotta toinen voisi antaa tälle oleellista tietoa.

Teos ei kuitenkaan ole täysin vailla armoa. Aitoa kauneutta pilkahtelee esiin niissä kohdissa, joissa Stewenin voi uskoa nähneen kertomuksensa maailman.

Hetken tunnelmia ja ohimeneviä näkymiä kuvatessaan Stewen on taiteentuntija sanan fyysisimmässä mielessä - ja samalla kirjallinen taitaja: silmä, joka unohtaa kirjoittavansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.