Konnevedelle voimalaitos ja tekoallas

Konneveden Siikakoskessa virtaavan veden voima aiotaan muuttaa sähköksi. Tiihonen Pekka

Petteri Virtalainen

Suuresta koskikaupasta tunnettu Konneveden kunta virittää yhä huimempia suunnitelmia. Koskireitin yläosan vesivoimaa väliltä Siikakoski–Kellankoski ryhdytään ottamaan talteen nykyistä huomattavasti suuremmalla vesivoimalaitoksella. Uuden voimalaitoksen yläpuolelle rakennetaan tuhannen hehtaarin suuruinen tekojärvi, jonka laidoille kaavoitetaan runsaasti rantatontteja.

Kellankosken rannalla pyörivän vanhan vesivoimalan korvaava iso voimalaitos tuottaa vesivoimaa, jota elinkeinoministeriö etsii kuumeisesti tuulivoiman säätövoimaksi lähinnä Pohjois-Suomesta. Konneveden sähkö on paitsi puhdasta, myös lähempänä suuria sähkönkäyttäjiä kuin Lapin sähkö.

Kirkonkylän mäkien helmoja huuhtovaa tekoallasta kaavoittava kunta iskee monta kärpästä. Kun megawattitunteja kertyy valtakunnan verkkoon, koskikaupan miljoonalaina saadaan nopeasti maksettua.

Voimalaitos mutkistaa myös kuntaliitoshankkeet. Laskelmien mukaan Konnevesi pärjää omillaan, vaikka ilman valtionapuja niin kauan kuin Rautalammin reitin vesi virtaa vuolaana Etelä-Konnevedestä Kynsiveteen. Maaperän nousua tutkivan Mämmilahti-instituutin mukaan virtaus pysyy riittävänä ainakin 300 vuotta.

 

Hanke etenee ilman viivytyksiä, koska Kellankosken Voima Oy teetti voimalasuunnitelman ja hankki vesivoimaluvat jo yli 50 vuotta sitten. Tuolloin iso voimala jäi rakentamatta, koska energian hinta halpeni ja presidentti UrhoKekkonen kavereineen tarvitsi Siikakosken kalastuspaikaksi.

Vanha voimalasuunnitelma on käyttökelpoinen suhteellisen pienin korjauksin. Mekaaniset kytkimet on muutettu elektronisiksi ja säätölaitteisto kauko-ohjattavaksi. Vesivoimalan toimintaperiaate on kestänyt hyvin aikaa, sanoo suunnitelmat nykyaikaistanut Elwartti Oy:n pääsuunnittelija Oiva Laaksopii. Suunnitelmiin merkityt ruotsalaiset laakerit ovat täysin käyttökelpoisia. Turbiinin siipien muotoilu sen sijaan on edistynyt huimasti: nykyisillä muodoilla saadaan 5–10 prosenttia parempi hyötysuhde. Uusi vesivoimalaitos tuottaa 30 miljoonaa megawattituntia vuodessa.

Koskikaupan jälkeen kunta omistaa noin 99 prosenttia Kellankosken Voimasta. Talouskamreeri Marja Eurolainen sanoo, että kunta säilyttää voimayhtiössä pääosakkuuden. Osakkeita toki myydään muillekin. Erikoisuutena on, että sadan euron sijoituksella saa yhden osakkeen ja pääsee kuudeksi tunniksi kalastamaan alimmaisille lohikoskille.

 

Tekoallas ulottuu Kellankoskelta Siikakosken maantiesiltaan. Altaan pinta-ala on noin tuhat hehtaaria. Lisäsäätöä hankitaan lievästä Etelä-Konneveden säätelystä. Syksyn sateita varastoimalla suuren järven pintaa kihautetaan ylös 20–40 senttiä, jota rannankäyttäjä tuskin huomaa. Näin varastoitu vesi lasketaan turbiinien läpi ja voima muutetaan kalliiksi sähköksi joulu-, tammi- ja helmikuun pakkasilla.

–Talviverkoilla käyntikin helpottuu, kun jään päälle kertyvä ylimääräinen vesi juoksutetaan pois, sanoo rantakalastaja Kauko Ruokalainen.

 

Voimayhtiö lunastaa veden alle jäävät alueet ja 50 metriä kuivaa maata altaan ympäriltä raakamaan hinnalla. Samalla kunnasta loppuu rantatonttien puute.

Konnevesi ryhtyy myymään tekojärven rantatontteja pop-up-myymälässä, jonka kunta on perustanut Jyväskylään Aren aukiolle sunnuntaiaamuksi. Hinta on sata euroa per tontti siinä järjestyksessä, kuin ihminen on tullut jonoon. Hinta on halpa, mutta tontin saa omakseen sillä ehdolla, että siirtää kirjansa Konnevedelle.

Uuden tekojärven rannalle perustetaan laajan tarjonnan elintarvikekioski, jonka oikeudet myönnetään niin ikään jonossa ensimmäisenä olevalle.

Aprillia! Tämä pila tekoaltaan laitojen rantatonttien myyjäisistä julkaistiin 1. huhtikuuta 2012. Pop-up-myymälää Aren aukiolta etsiviä halukkaita ostajia ei kuitenkaan tiettävästi ilmaantunut – ainakaan jonoksi asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.