Ohio kampesi Obaman vaalivoittoon

Demokraattien presidentti Barack Obama voitti presidentinvaalit. CHIP SOMODEVILLA

STT

Presidentti Barack Obama näyttää voittavan Yhdysvaltain presidentinvaalit. Ennusteiden mukaan ratkaiseva voitto tuli Ohion vaa'ankieliosavaltiossa.

Jos Ohio lasketaan mukaan, Obama on ennusteiden mukaan saanut taakseen ainakin 275 valitsijamiestä. Voittoon tarvitaan 270 valitsijamiestä.

Obama on kiittänyt äänestäjiään vaalivoitosta Twitterissä ja Facebookissa.

– Tämä tapahtui teidän ansiostanne. Kiitos. Neljä vuotta lisää, Obama kirjoitti.

Väkijoukko Obaman vaalivalvojaisissa Chicagossa riemuitsi, kun ennuste vaalivoitosta julkistettiin. Obaman voitto alkoi näyttää todennäköiseltä jo aiemmin, kun presidentti sai taakseen useita pienempiä vaa'ankieliosavaltioita.

Ennusteiden mukaan Obama olisi viemässä ainakin Minnesotan, Michiganin, Pennsylvanian, New Hampshiren ja Wisconsinin osavaltiot. Viimeiset äänestyspaikat sulkeutuivat Alaskassa kello 7 Suomen aikaa.

Äänestys ei ole sujunut ongelmitta. CNN:n mukaan Virginiassa äänestäjät ovat joutuneet jonottamaan jopa neljä tuntia. Myös Floridassa odotettiin tunteja.

New Yorkissa ja New Jerseyssä vaalipäivän sujumista haittasivat hirmumyrsky Sandyn aiheuttamat tuhot.

– New Jerseyn tilannetta voi kuvata vain yhdellä sanalla: katastrofi, sanoi vaaleja seuraavan Lawyer's Committee for Civil Rights -järjestön johtaja Barbara Arnwire.

Presidentinvaalien ohessa äänestettiin myös kongressista, jonka valtasuhteet näyttävät pysyvän entisellään. Demokraatit säilyttävät enemmistönsä ylähuoneessa eli senaatissa, kun taas edustajainhuone eli alahuone on jäämässä republikaanien käsiin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut