Tutkimus: Ylipainoinenkin lapsi voi olla hyväkuntoinen

Lapsuuden fyysinen kunto on tärkeä tulevaisuuden terveyttä sekä liikunta-aktiivisuutta ennustava tekijä. Matti Salmi

Outi Laatikainen

Ylipainoinenkin lapsi voi olla hyvässä fyysisessä kunnossa, mikäli hän liikkuu runsaasti, selviää uudesta tutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan ylipainoiset ja vähän liikkuvat 6–8-vuotiaat ovat fyysisesti heikommassa kunnossa kuin muut ikätoverinsa. Tulokset ovat osa Itä-Suomen yliopiston laajaa Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimusta. Tutkimukseen osallistui tutkijoita myös Jyväskylän ja Cambridgen yliopistoista.

Tutkimuksissa tarkasteltiin 404 kuopiolaisen lapsen kehon rasvaprosentin ja liikunnan määrän yhteyksiä fyysiseen kuntoon. Tulokset kertovat muun muassa, että korkeampi rasvaprosentti ja vähäisempi liikunnan määrä olivat molemmat yhteydessä huonompiin tuloksiin juoksutesteissä ja lisäksi korkeampi rasvaprosentti oli yhteydessä heikompiin tuloksiin vauhdittomassa pituushypyssä sekä vatsalihas-, hienomotoriikka- sekä tasapainotesteissä.

Tutkijat muistuttavat, että lapsuuden fyysinen kunto on tärkeä tulevaisuuden terveyttä sekä liikunta-aktiivisuutta ennustava tekijä. Nyt saatujen tulosten perusteella ylipainon ehkäisy sekä erityisesti liikunnan lisääminen ovat merkityksellisiä fyysisen kunnon kehittymisen kannalta.

Tulokset julkaistiin tieteellisessä Journal of Sports Sciences -lehdessä tammikuun alussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.