Kaksi kolmesta liukastuu vapaa-ajalla

Hiekoittamisen lisäksi liukastumista voi estää kenkävalinnoilla ja liukuesteillä. Kauko Jyrki

Heli Paananen

Valtaosa liukastumisista sattuu vapaa-ajalla, kertoo jalankulkijoiden liukastumista selvittänyt kysely.

Neljä kymmenestä viime talvena tehtyyn kyselyyn vastanneesta oli kaatunut liukastumalla kuluneen tai edellisen talven aikana. Heistä 65 prosenttia oli ollut liikkeellä vapaa-ajalla.

Tutkimuksen teki Liikenneturvan toimeksiannosta TNS Gallup ja siihen vastasi 1656 suomalaista.

Talvijalankulun turvallisuutta edistävä Pysy pystyssä -kampanja muistuttaa, että liukkauteen varautuminen voi unohtua esimerkiksi lenkille lähdettäessä ja seuraukset voivat olla jopa kohtalokkaat.

– Liukastumisesta aiheutuneet vammat, kuten rannemurtumat, voivat hankaloittaa päivittäistä elämää pitkän aikaa, eritysasiantuntija Kaarina Tamminiemi SOSTE ry:stä huomioi.

Hänen mukaansa hyvä keino ennaltaestää liukastuminen on paitsi varata matkaan aikaa, myös kiinnittää huomiota jalkineiden pitävyyteen vapaa-ajan liikkumisessa.

– Vapaa-ajan liikkumisen varusteita valittaessa ei välttämättä ajattele kulkuväylien liukkautta. Liukkaus voi kaataa kokeneimmankin treenaajan ja esimerkiksi lenkkeilijän kannattaa talvikausina kiinnittää huomiota jalkineisiin ja turvautua vaikkapa nastakenkiin, Tamminiemi sanoo.

Hyvissä liukkaan kelin jalkineissa on pehmeä ja huokoinen pohja, joka ei kovetu pakkasellakaan. Myös voimakkaasti kuvioitu pohja ja matala sekä leveä kanta auttavat asiaa. Turvautua voi myös nastakenkiin ja liukuesteisiin. Liukuesteitäkin on moneksi ja niitä ostaessa tulisikin kiinnittää huomiota siihen, että ne ovat tyyppitarkastettuja ja sertifioituja tuotteita CE-merkintöineen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.