Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Jos rakastat demokraattista Suomea, älä jaa roskalehtien linkkejä

Frank Martela

Mitkä ovat suurimmat uhat suomalaiselle demokraattiselle yhteiskunnalle?

Ulkopoliittisesti ei liene tarvetta päivittää Häkämiehen kahdeksan vuoden takaista analyysia: Venäjä, Venäjä, Venäjä. Maamme rajojen sisällä keskustelua hallitsee puolestaan pakolaiskriisi.

Toiset pelkäävät maahanmuutta­jien integraation epäonnistumista ja siitä seuraavaa syrjäytyneiden nuorten häiriökäyttäytymistä, toiset oikeistolaisten ääriliikkeiden ja rikollistaustaisten katupartioiden esiinmarssia.

Vakavampi uhka piilee taustalla: tiedon ja asiantuntijuuden arvostus on laskussa. Internet ja sosiaalinen media mahdollistaa sen, että syntyy samanmielisten kuplia, joissa tietystä ennakkoluulosta tulee totuus, kun sitä tarpeeksi rummutetaan. Mediakenttään on pesiytynyt MV-sivuston kaltaisia julkaisuja, jotka rahastavat ennakkoluuloilla. Sekä oikeita uutisia, huhupuheita että täysin tekaistuja juttuja julkaistaan ”uutisina”, kunhan ne vain vetoavat tiettyihin ennakkoluuloihin.

Resepti toimii: MV on parhaina viikkoinaan ollut Suomen kymmenen luetuimman sivuston joukossa.

Demokratia ei toimi ilman luotettavaa tiedonvälitystä. Jotta voimme valita parhaat edustajat ajamaan maamme etua, meillä on oltava riittävästi tietoa maan tilasta, politiikkojen pyrkimyksistä ja hankkeiden tuloksista. Kun dis­informaation määrä kasvaa, totuus hukkuu ennakkoluuloihin ja suoranaisiin valheisiin.

Politiikasta tulee eri eturyhmien välistä valtakamppailua, jossa sekä yhteinen tilannekuva että keskinäinen sympatia tuhoutuvat. Lopulta omalta ryhmältä hyväksytään räikeä vallan väärinkäyttö, koska ”ne toiset” olisivat vielä pahempia. Demokratia on riekaleina.

Varoittava esimerkki löytyy Yhdysvalloista, jossa polarisoitunut media on lisännyt demokraattien ja republikaanien keskinäistä epäluottamusta ja suoranaista vihamielisyyttä. Kun kannattajat ovat tarpeeksi syvällä kuplassaan, ei valheesta kiinnijäänti estä valehtelun jatkamista. Tämä johtaa demokratiaa ja järkiperäistä päätöksentekoa uhkaaviin ilmiöi­hin, kuten Donald Trumpiin.

Jo Aristoteles korosti, että kansalaisuus ei ole pelkkiä oikeuksia. Aktiivinen kansalaisuus sisältää myös velvollisuuksia. Suomen perinteinen vahvuus on ollut vahva luottamus niin kanssaihmisiin kuin yhteiskunnallisiin instituutioihinkin. Ei anneta roskainformaation tuhota yhteiskuntamalliamme.

Kansalainen, olet saanut tältä maalta paljon. Koulutuksen, terveyspalvelut, yhteiskuntarauhan. Vähin mitä voit tehdä vastapalvelukseksi, on pitää huolta, että myös seuraava sukupolvi saa nauttia näistä eduista. Se vaatii sinulta aktiivista kansalaisuutta: kriittistä medialukutaitoa, siipien katkaisemista vääriltä huhuilta ja taustojen tarkistamista, ennen kuin jaat linkin uutisena kavereillesi.

Olet vastuussa siitä tilannekuvasta, jonka luot ympärillesi. Älä rapauta demokratiaa levittämällä perättömiä huhuja vaan tee läheisillesi ja koko Suomelle palvelus: jaa vain mahdollisimman luotettavaa tietoa.

Kirjoittaja pyrki filosofiksi mutta päätyi hyvän elämän tutkijaksi­.

Kommentoi

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut