Väitös: Joka kolmas pitkäaikaistyötön työkyvytön – kustannukset valtavia

Pitkäaikaistyöttömillä on usein monimuotoisia ongelmia, joihin liittyy monessa tapauksessa mielenterveyden ja oppimiskyvyn häiriöitä. Agata Anttonen

Outi Laatikainen

Jopa joka kolmas pitkäaikaistyötön on työkyvytön, selviää uudesta väitöstutkimuksesta. Suurin syy työkyvyttömyyteen ovat hoitamatta jääneet mielenterveyden häiriöt.

Työterveyshuollon erikoislääkärin Raija Kerättären tutkimus osoittaa, ettei työttömien heikentynyttä työkykyä ja kuntoutuksen tarvetta tunnisteta riittävän hyvin ja että työttömät tarvitsisivat usein psykiatrista hoitoa ja ammatillista kuntoutusta. Päihdehoidon tarvetta todettiin selvästi vähemmän.

Väitöskirjan mukaan Paltamon kunnan kaikista työttömistä 27 prosenttia oli työkyvyttömiä avoimille työmarkkinoille ja lisäksi 20 prosentilla todettiin kuntoutuksen tarvetta. Niistä, jotka ohjattiin työvoiman palvelukeskuksista työkykyarvioon, jopa 34 prosenttia todettiin työkyvyttömiksi.

– Ilmiö on olemassa muuallakin Suomessa, Kerätär sanoo tiedotteessa.

Tutkimuksessa havaittiin, että eräs osasyy pitkäaikaistyöttömien työkyvyn heikkenemiselle on terveydenhuollon kapea-alainen, sairauskeskeinen näkökulma. Pitkäaikaistyöttömillä on usein monimuotoisia ongelmia, joihin liittyy monessa tapauksessa mielenterveyden ja oppimiskyvyn häiriöitä. Toimintakykyongelmia ja niiden taustalla olevia sairauksia ei tunnisteta riittävän hyvin tavanomaisissa palveluissa eikä vaikeasti työllistyviä ohjata kuntoutuksen piiriin.

– Työttömät, joiden toimintakyky on heikentynyt, jäävät usein pitkäaikaistyöttömiksi, ja siitä koituvat sosiaaliturvan kustannukset ovat valtavat. Pelkästään lokakuussa 2015 Suomen kunnat maksoivat lähes 34 miljoonaa euroa pitkäaikaistyöttömien työmarkkinatukien kuntaosuuksia. Jokaisen työttömän toimintakyky tulisi huomioida perusteellisemmin eikä keskittyä pelkästään fyysiseen terveydentilaan.

Kerättären mukaan tutkimuksen löydökset tarjoavat ensimmäistä kertaa tietoa työttömien työkykyongelmien esiintyvyydestä ja sen tulokset ovat merkittävät niin kansanterveyden kuin kansantaloudenkin kannalta.

Kerättären väitöskirja tarkastetaan Oulun yliopistossa tammikuun lopulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.