Palkkaturva: Palkat jumissa jopa 10 kuukautta

Lähes vuosi on pitkä aika odottaa palkkasaataviaan, jos työnantaja on tehnyt konkurssin. Palkkaturvan keskittämisellä pyritään lyhentään useimpien hakemusten jonotusaikaa neljään kuukauteen. Johanna Erjonsalo

Anne Helenius

Suomalaisten palkkaturva-asiat on hallinnollisesti keskitetty Uudenmaan ely-keskukseen tämän vuoden alusta lähtien. Keskittämisellä pyritään erityisesti lyhentämään palkkaturvahakemusten pitkiksi venähtäneitä käsittelyaikoja.

– Viime vuonna esimerkiksi Uudellamaalla palkkaturvahakemuksen käsittelyaika oli keskimäärin 10 kuukautta ja Pirkanmaalla noin kahdeksan kuukautta, yksikön päällikkö Tiina Korhonen Uudenmaan ely-keskuksesta kertoo.

Syynä pitkiin käsittelyaikoihin on se, että Uudeltamaalta ja Pirkanmaalta on ollut vireillä yhteensä yli puolet suomalaisista palkkaturvahakemuksista. Viime joulukuussa Uudellamaalla avoinna olevia palkkaturvahakemuksia oli noin 1 300 ja Pirkanmaalla noin 400. Kaikkiaan Suomessa on nyt vireillä yhteensä noin 2200 palkkaturvahakemusta.

Eniten palkkaturvahakemuksia tulee rakennusalalla, kaupan alalla sekä majoitus- ja ravitsemusalalla työskenteleviltä.

– Tällä hetkellä näyttää, että viestintää, konsultointia ja it-alan töitä tehneet ovat lisääntyneet hakijoiden joukossa, mutta ei kuitenkaan merkittävästi perinteisiin aloihin verrattuna, Korhonen sanoo.

Palkkaturvajärjestelmä turvaa työntekijän palkkasaatavien maksamisen työnantajan maksukyvyttömyyden varalta.

Palkkaturva-asioiden keskittämisen tavoitteena on, että jatkossa noin kolme neljäsosaa työntekijöiden ja ammattiliittojen vireille laittamista hakemuksista käsiteltäisiin neljässä kuukaudessa. Tavoiteaikaan on kuitenkin vielä matkaa.

– Me olemme vuoden alusta ottaneet käyttöön uuden tietojärjestelmän, joten se vaikuttaa myös hakemusten käsittelynopeuteen. On vaikeaa vielä sanoa, kuinka nopeasti tavoiteaikaan päästään. Toivomme, että kevään kuluessa osaisimme kertoa luotettavammin, kuinka kauan hakemusten käsittely keskimäärin vie aikaa, Korhonen sanoo.

Aina käsittelyajan venähtäminen ei johdu asiaa hoitavan viranomaisten toiminnasta. Joskus pitkäkestoisen käsittelyn syynä voi olla, ettei työnantajaa ole tavoitettu tai asian ratkaisemiseksi tarvitaan muita lisäselvityksiä.

– Näissä kahdeksan ja 10 kuukauden käsittelyajoissa tosin syy on useimmiten myös viranomaisessa, Korhonen myöntää.

 

Vaikka palkkaturva-asioiden käsittely on keskitetty hallinnollisesti Uudenmaan ely-keskukseen, hakemusten käsittelijöitä työskentelee edelleen 12:lla muullakin ely-keskuspaikkakunnalla. Uudistuksen tarkoituksena on tasata työmäärää palkkaturva-asioita käsittelevien kesken.

Hakija voi entiseen tapaan jättää palkkasaatavahakemuksensa mihin tahansa ely-keskukseen tai te-toimistoon, josta se toimitetaan edelleen Uudenmaan ely-keskukseen.

– Me toimimme samaan tapaan kuin verohallinto tai Kela. Satakuntalaisen hakijan hakemus voidaan käsitellä muualla Suomessa. Olemme myös ottaneet käyttöön valtakunnallisen palvelunumeron, joka vastaa hakijoiden kysymysten lisäksi viranomaisten ja muiden yhteistyötahojen tiedusteluihin, Korhonen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.