Putkiremontti vauhtiin usein vasta kun lirisee – hinnat selvässä nousussa

Putkiremontit maksavat pääkaupunkiseudulla huomattavasti enemmän kuin muualla Suomessa. Jaana Kautto

Outi Laatikainen

Taloyhtiöissä aletaan usein tehdä putkiremontteja vasta, kun ongelma on jo akuutti eli kun putkistoissa on ilmennyt vuotoja. Tämä käy ilmi Isännöintiliiton toteuttamasta Putkiremonttibarometri 2015:sta.

Barometrin mukaan ylivoimaisesti suurin syy käynnistää putkiremontti ovat putkistossa ilmenneet vuodot. Seuraavaksi yleisimmät syy ovat tukkeutumien ja sakkaumien aiheuttamat toimintahäiriöt putkistossa ja se, että taloyhtiön pitkän tähtäimen suunnitelmassa oli otettu kantaa remontin ajankohtaan. Kuntotutkimuksen perusteella remonttiin oli ryhtynyt vain 36 prosenttia vastanneista.

Isännöintiliiton mukaan taloyhtiöiden kannattaisi teettää putkien kuntotutkimukset hyvissä ajoin ja toimia niiden perusteella.

– Vuotojen korjaaminen maksaa. Jos remontti joudutaan valmistelemaan kiireessä, siitä tulee kokonaisuutena kalliimpi kuin jos putket olisi korjattu ennen vahinkoja. Putkiremontti-ikään tulevien taloyhtiöiden määrä vain kasvaa lähivuosina, sanoo tiedotteessa asiantuntija Pekka Harjunkoski Isännöintiliitosta.

Barometristä selviää, että putkiremonttien hinnoissa on selvää nousupainetta. Etenkin uusien remonttitapojen hinnat nousevat: sukitus, sujutus ja ruiskuvalu kallistuivat viime vuonna 13 prosenttia. Yhdistelmäremonttien hinnat nousivat yhdeksän ja perinteisten menetelmien remontit kuusi prosenttia.

Saneeraus maksoi muualla Suomessa kuin pääkaupunkiseudulla uusilla menetelmillä tehtynä keskimäärin 191, yhdistelmämenetelmillä toteutettuna 337 ja perinteisillä keinoilla tehtynä 436 euroa vastikeneliötä kohden. Pääkaupunkiseudulla remontit maksoivat 74–120 prosenttia enemmän.

Yleensä putkiremontti tehdään 50-vuotiaassa taloyhtiössä. Viime vuonna remontoitiin eniten 1966 valmistuneita taloyhtiöitä. Putkiremontti käynnistyy keskimäärin 13 kuukauden kuluttua suunnittelun alkamisesta.

Isännöintiliitto teettää Putkiremonttibarometri-kyselytutkimuksen vuosittain. Uusimmassa barometrissä kokemuksistaan kertoi 255 isännöitsijää ja 347 talonyhtiön hallituksen puheenjohtajaa. Hallitusten puheenjohtajat olivat kyselyssä mukana ensimmäistä kertaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.