Tässä vakion perusrivi: 6 ykköstä, 3 ristiä ja 4 kakkosta

Vakioveikkaus, tuo Veikkauksen peruspelimuoto, sinnittelee yhä rahapelien muuttuvassa maailmassa. Tiina Mutila

Seppo Pänkäläinen

Vakioveikkaus sinnittelee yhä muiden rahapelien rinnalla. Sillä varsinaisella pelikierroksella eli Vakio 1:ssä (13 oikein) pelattujen rivien määrä liikkuu 3–4 miljoonan välillä. Kun mahdollisia pelirivejä on 1 594 323, on todennäköistä, että joka kierroksella napsahtaa edes se yksi täysosuma.

Ainahan näin ei kuitenkaan käy, sillä kolmasosa peleistä pelataan haravilla. Haravissa päävoitto saadaan vain tietyllä takuulla, jos varmat pitävät.

Täysosuma voi jäädä väliin myös siksi, että pelaajat pelaavat samoja rivejä. Nykyisinhän Veikkaus kertoo kaikissa vakiopeleissä peliprosentit eri kohteille sitä mukaa kuin kohteita pelataan. Tämä paljastaa pelaajalle suosikit mutta mahdollistaa myös riskipelaamisen suurten voittojen toivossa.

Yleensä suosikiksi nousee joukkue, joka on sarjataulukossa vastustajaansa korkeammalla. Lisäksi pitkään pelanneilla on tapana suosia tuttuja seuroja ja perusmenestyjiä. Näin esimerkiksi Chelsea on edelleen ylipelattu ja Stoke vastaavasti alipelattu Englannin Valioliigan kohteista.

Niille, jotka eivät halua pohtia kohteita älyllisesti, tulee tässä veikkaamisen perusoppia: prosenttijakauma ykkösten, ristien ja kakkosten kesken noudattaa suurin piirtein kaavaa 45–25–30. Vuosittaiset vaihtelut ovat suhteellisen vähäisiä.

Entäpä sitten ne rahat.

Vuosina 2013–15 suurin voitto 13 osumalla on ollut 783 143 euroa (Järvenpää 2013).

12 kohteen vakion suurimmat voitot vastaavasti ovat olleet 44 445 euroa (kierros 10/2013), 61 227 (kierros 7/2014) ja 51 728 euroa (kierros 32/2015).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.