Kommentti: Puolueen naiset tekivät Timo Soinille karhunpalveluksen

Perussuomalaisten naisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Ritva Elomaa oli toinen Timo Soinille tukeaan ilmaisseen julkilausuman allekirjoittajista. Kuvassa vasemmalla kansanedustaja Teuvo Hakkarainen. Hakalisto Laura

Matti Pietiläinen

Otsikon mukaan Perussuomalaiset Naiset ovat vahvasti Timo Soinin takana. Tiedotteen viimeisen lauseen mukaan taas perussuomalaiset naiset ovat sataprosenttisesti ulkoministeri Timo Soinin takana.

Perussuomalaisilla naisilla oli varmasti hyvä tarkoitus, kun he julistivat tukeaan puolueensa puheenjohtajalle.

Soinin johtaman perussuomalaisten gallup-kannatus riittää enää korkeintaan keskisuureksi puolueeksi, vaikka sillä on vajaan vuoden takaisten eduskuntavaalien perusteella toiseksi eniten kansanedustajia.

MTV:n kyselyn perusteella perussuomalaisten piirihallitusten jäsenistä vain 65 prosenttia on sitä mieltä, että Soini on onnistunut hyvin puolueen puheenjohtajana. Luku olisi melko hyvä, jos vuotta aiempi luku ei olisi 95 prosenttia.

Tätä taustaa vasten tuen ilmaiseminen Soinille näyttää samalta kuin täyden tuen julistaminen tappiokierteessä olevan joukkueen valmentajalle. Urheilukielessä seurajohdon julistama tuki tarkoittaa, että seuraavaa valmentajaa aletaan etsiä ankarasti viimeistään silloin, kun nuo sanat joudutaan lausumaan.

Soini on jalkapallomiehiä, joten tueksi pari esimerkkiä kuningaslajin puolelta.

Suomen maajoukkueen edellisellä päävalmentajalla Mika-Matti Paatelaisella oli Palloliiton "täysi tuki" marraskuussa 2014. Se tarkoitti potkuja jo seuraavana kesänä.

Vielä tuoreempi tapaus Espanjasta. Real Madridin puheenjohtaja FlorentinoPerez vakuutti viime marraskuun lopulla, että valmentaja Rafael Benitezillä on "meidän kaikkien täysi tuki". Hänet irtisanottiinkin vasta viikko sitten.

Soinilla on varmasti perussuomalaisten naisten täysi tuki. Ainakaan tiedotteen allekirjoittaneiden, puheenjohtaja Marja-Leena Leppäsen ja varapuheenjohtaja, kansanedustaja Ritva "Kike" Elomaan tukea ei ole syytä kyseenalaistaa – kaksoismerkityksellisistä sanavalinnoista huolimatta.

Tiedote kuitenkin muistutti ensisijaisesti puolueen uudesta tilanteesta: Soinin asema kiistattomana puoluejohtajana ei ole enää yhtä selkeä kuin se on vuosia ollut. Aiemmin vastaavia julkilausumia ei ole tarvittu.

Politiikassa sanat ovat tekoja, joten naiset tekivät sanoillaan Soinille karhunpalveluksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.