Puolalaiset rakensivat Berliiniinkin kunnon karnevaalin

Tomi T. Turunen

Lentopallon olympiakarsintasysteemi on eurooppalaisille karu.

Kysykää vaikka karsintaturnausta isännöineiltä saksalaisilta. Saksalla oli Puolaa vastaan neljännessä erässä ottelupallo olympialaisten kynnykselle, mutta niin vain unelma Rion kisoista murskautui viidennen erän jatkopalloilla.

Maailman rankingin yhdeksikkö ja alkulohkossa maailmanmestari Puolan 3–2 voittanut Saksa katsoo olympialaiset televisiosta.

Berliinin olympiakarsintaturnaus Max Schmeling Hallessa heräsi todenteolla henkiin vasta viikonlopuksi.

Iso kiitos tunnelman nousemisesta aivan uudelle tasolle kuuluu Puolan faneille.

Berliinistä on Puolan rajalle lyhimmillään alle sata kilometriä ja urheiluhullun maan läheisyys näkyi ja kuului hallin lehtereillä. Noin sata viikonvaihteeksi paikalle jäänyttä suomalaisfaniakin koki varmasti unohtumattoman elämyksen.

Myös saksalaisyleisö innostui ratkaisupeleistä aivan eri tavalla kuin alkusarjasta, joissa kaksi kolmasosaa 11 900 katsojan hallista oli tyhjillään.

Vaikka Ranska ja maailmanmestari Puola eivät vielä Berliinissä varmistaneet olympiapaikkojaan, nähdään ne todennäköisesti Riossa.

Toukokuun 14. päivänä Tokiossa alkavassa maailman karsintaturnauksessa kahdeksan joukkuetta pelaa kolmesta olympiapaikasta, ja eurooppalaiset ovat turnaukseen selviä suosikkeja.

Puolan (ranking 2.) ja Ranskan (10.) lisäksi paikoista kilpailevat Iran (8.), Australia (13.), Japani (14.), Kiina (19.), Venezuela (20.) ja sunnuntaina pelatun Etelä-Amerikan karsintafinaalin häviäjä eli Kanada (10.) tai Kuuba (15.).

Huomionarvoista on, että maailman karsinnan maista Kiina ja Venezuela ovat tämän hetken rankingissa Suomen takana. Kaiken lisäksi rankingjärjestelmä vääristää joukkueiden voimasuhteita muiden kuin lajin vahvimman maanosan, Euroopan, eduksi.

Rion 12 joukkueen olympialentopallossa nähdään vähintään kaksi (Italia ja Venäjä) ja maksimissaan neljä Euroopan maata, vaikka rankingin tusinan kärkeen mahtuu seitsemän vanhan mantereen valtiota. Olympiakarsintajärjestelmä on luotu sellaiseksi, että lajissa heikommistakin maanosista saadaan kisoihin edustus. Aidon maailmanlaajuisuuden kääntöpuolena on se, että olympialaisten alkulohkoissa pelataan epätasaisia ja ennakkoon täysin selviä otteluja.

Suomalaiselle lentopallolle Ranskan viime aikojen menestys antaa uskoa. Ranskan kuusikko on inhimillisen kokoinen eli keskipituudeltaan vain kolmisen senttiä Suomen kuusikkoa suurempi. Puolen vuoden sisällä Maailmanliigan, Euroopan mestaruuden ja nyt olympiakarsintaturnauksessa toiseksi tulleen joukkueen peli perustuu nopeuteen, lajitaitoon ja yhtenäisyyteen enemmän kuin kokoon ja voimaan. Venäjä hävisi Ranskalle alkulohkossa, mutta voitti ratkaisupelin Ranskan aseilla 3–1 vaihtamalla pienempään ja liikkuvampaan kuusikkoon.

Haasteita maallamme riittää, kun se aikoo pysyä mukana kilpailussa. Etenkin syöttö-, vastaanotto- ja puolustuspelaamisessa Suomi on tällä hetkellä selvästi jäljessä maailman parhaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut