Ruotsalaisministeri puolustusyhteistyöstä: Mahdollisiin lakimuutoksiin kanta myöhemmin

STT

Ruotsissa selvitetään parhaillaan, millaisia lakimuutoksia syvenevä puolustusyhteistyö esimerkiksi Suomen kanssa voisi vaatia.

– Katsomme, kuinka pitkälle nykyisen lainsäädännön puitteissa voidaan edetä. Mahdollisiin lakimuutoksiin on otettava kantaa myöhemmin, sanoi Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist STT:lle Sälenin turvallisuuskonferenssissa.

Selvitysmieheltä odotetaan syyskuun loppuun mennessä arvioita siitä, miten Ruotsi voisi vastata aseelliseen hyökkäykseen tai estää alueloukkauksia yhdessä toisen valtion kanssa.

Ruotsin ja Suomen pääministerit kirjoittivat sunnuntaina yhteisartikkelissaan, että maat voisivat "vastaisuudessa toimia yhdessä myös kriiseissä ja aseellisissa konflikteissa" edellyttäen, että "tarvittavat poliittiset päätökset kummassakin maassa tehdään". Kirjoitus julkaistiin Lännen Median lehdissä ja Dagens Nyheterissä.

Ruotsin puolustusministerin mukaan Suomi ja Ruotsi ovat kaksi liittoutumatonta maata, jotka tekevät yhteistyötä ja valmistautuvat erilaisiin skenaarioihin.

– Valmistelemme erilaisia skenaarioita, mutta päätämme vasta mahdollisen kriisin tullen, että mahdollisesti aktivoimme ne mahdollisuudet, joita olemme ehtineet siihen mennessä rakentaa, sanoi Hultqvist STT:lle sunnuntai-iltana.

Ruotsin ja Suomen välistä puolustusyhteistyötä ollaan jo syventämässä monella tasolla: esimerkiksi harjoitustoiminnassa, tiedonvaihdossa sekä tukikohtien yhteiskäytössä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.