Pakolaismäärien kasvu huolestuttaa ruotsalaisia

STT

Ruotsissa huoli pakolaistilanteesta on kasvanut selvästi. Vasta julkistetun kyselyn mukaan 73 prosenttia ruotsalaisista on melko tai suuresti huolissaan pakolaismääristä. Osuus on kasvanut vuodessa pitkälti toistakymmentä prosenttiyksikköä.

Myös huoli kansainvälisestä terrorismista on lisääntynyt. Siitä on huolissaan 75 prosenttia vastaajista. 60:tä prosenttia huolestuttaa se, että Ruotsiin saattaisi kohdistua lähivuosina terrori-isku.

Yhteiskuntasuojelu- ja valmiusviraston MSB:n raportti perustuu loka-marraskuussa internetissä tehtyyn kyselyyn. Vuosittaisessa kyselyssä selvitetään ruotsalaisten näkemyksiä turvallisuudesta, turvallisuuspolitiikasta ja puolustusvalmiudesta. Kyselyn virhemarginaali on 5–6 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kyselyssä 68 prosenttia on huolissaan Venäjän kehityksestä. Lähes puolet katsoo, että Euroopassa on sotilaallisten konfliktien vaara. Osuus on korkein sitten vuoden 1987, jolloin kysymys ensi kertaa esitettiin.

60 prosenttia on sillä kannalla, että Ruotsin pitäisi kasvattaa puolustusmenojaan. Puolet vastaajista katsoo myös, että Ruotsin pitäisi hakea sotilasliitto Naton jäsenyyttä pikimmiten tai jollakin aikavälillä. 34 prosenttia haluaa maan pysyvän Naton ulkopuolella. Osuudet ovat pysyneet kutakuinkin ennallaan vuoden aikana.

Suomen liittyminen Natoon vaikuttaisi kolmanneksen mielestä myönteisesti Ruotsin turvallisuuteen. Neljännes vastaajista on sitä mieltä, että vaikutus olisi kielteinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.