Kieltodirektiivi on huti

Hannu Karjalainen

EU-komissiossa vireillä oleva asedirektiivin muutoshanke on Suomessa aiheuttanut tiukkaa keskustelua. Ranskan terrori-iskujen jälkeen pikavauhtia polkaistu esitys kieltäisi itselataavat eli puoliautomaattikiväärit siviileiltä.

Erityisesti muutos iskisi reserviläisiin, jotka harjoittelevat juuri tällaisilla aseilla. Aseiden oikeutuksen maanpuolustuksellinen näkökulma on tärkeä, mutta keskustelua on ajettu harhaan.

Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) ja europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) ovat huomauttaneet, että Suomen maanpuolustuskyky ei ole riippuvainen reserviläisten vapaaehtoisesta ampumaharjoittelusta eivätkä puolustusvoimien tarpeet ole perusteena aseen hallussapitoluvan myöntämiselle.

Tämä on itsestään selvää. Tästä ei olekaan kysymys vaan reserviläisten omasta aktiivisuudesta ylläpitää maanpuolustustaitojaan. Pääesikuntakin on lausunnossaan todennut pitävänsä reserviläisten ampumaurheilua myönteisenä ja tuettavana asiana.

Ampumaurheilu tukee ampumataidon, taisteluteknisten valmiuksien ja aseenhallinnan ylläpitämistä. Siksi palveluspistoolit ja reserviläiskiväärit soveltuvat hyvin reserviläisammuntojen harjoittamiseen. Reserviläisjärjestöt ovat keskeisiä toimijoita maanpuolustustahdon ja henkisen puolustuskyvyn ylläpitämisessä ja kehittämisessä.

Kertausharjoituksia on yhä valitettavan vähän koko reservin kertauttamiseen. Vapaaehtoinen maanpuolustustaitojen ylläpitäminen onkin tärkeää Suomen puolustusjärjestelmälle. Reserviläisammunta on tarkoin säädeltyä ja kurinalaista toimintaa. Henkilökohtaisten taitojen ylläpidon lisäksi se luo myös tärkeää kouluttajaresurssia mahdollisia kriisitilanteita varten.

Direktiivillä olisi toteutuessaan paljon laajempiakin vaikutuksia kuin reserviläisten asekielto. Se kieltäisi aseet myös practical-ampujilta ja osin metsästäjiltäkin. Practical on Suomen Ampumaurheiluliiton voimakkaimmin kasvava laji, harrastajia on tuhansia ja suomalaiset ovat menestyneet hyvin MM-tasollakin.

Eikä tässä kaikki. Kieltolistalle joutuisivat myös keräilijöiden sarjatuliaseet. Sota- ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaat aseet, jotka ovat valikoitujen keräilijöiden kokoelmissa eivätkä ole aiheuttaneet vaaraa kenellekään. Samoin kiellettäisiin deaktivoidut eli pysyvästi toimintakelvottomiksi muutetut sarjatuliaseet. Siis ”aseet”, jotka eivät ole aseita eivätkä siten millään muotoa luvanvaraisiakaan! Miten näiden kielto toteutettaisiin, kun ei ole rekisteriä niiden omistajistakaan?

On toki selvää, että aseiden päätyminen vääriin käsiin on estettävä. Direktiiviuudistuksessa kaavaillut asetyyppien totaalikiellot eivät kuitenkaan vaikuta yhtään rikollisten ja terroristien aseiden saamiseen. Sen sijaan ne iskevät juuri lainkuuliaisiin harrastajiin. Ratkaisu ei ole se, että kielletään aseet heiltä, joilla ne eivät ole väärissä käsissä nytkään.

Hankkeen epä-älyllisyys on alettu oivaltaa myös muualla Euroopassa. Kielteisiä lausuntoja ovat Suomen lisäksi antaneet myös Saksa, Puola, Tshekki, Ruotsi ja Slovakia.

Kirjoittaja on aluetoimittaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut