Arktinen hysteria väijyy taas meitä

Tuula Puranen

Talvi tuli sittenkin ja tietenkin Venäjältä. Jo lapsena itärajan pinnassa asuessa totuin siihen, että naapurin puolelta tulevat aina kovimmat ukkoset ja pakkaset, myöhemmin vielä hirvikärpäset ja tappajapunkit.

Arktinen ilmamassa vyöryi Suomeen niin voimalla, että hyvä ettei itse VladimirPutin pölähtänyt mukana.

Suomen nuoret leijonat pöllyttivät Venäjän ja kaikki muutkin maapallon maat jääkiekossa, mikä teki hyvää meille laman alla nuokkuville suomalaisille. Poikain itsevarmaa pelaamista oli ilo katsella. Loppuottelussa omat kitarisat lepattivat taukoamatta ja televisiosta näki, miten jopa viilipyttymäinen rouva Jenni Haukio riemuitsi aitiossa ilme kasvoillaan.

Mihin peli-ilo ja itseluottamus katoavat kun pennusta kasvaa aikuinen? Karmiva ajatus hiipii mieleen. Toisin kuin nuorukaisilla, aikuisleijonilla on useimmiten jo vakituinen naaras kyljessään. Ei kai voi olla niin, että me naiset onnistumme jotenkin latistamaan miehen.

Talvi toi uusia kuvioita perheen liikkumiseen. Kahden auton huushollissa vaimon käytössä on tavallisesti pienempi ja ketterämpi kaara, niin myös meillä. Sellainen on myös tuoreen ajokorttilaisen mieleen. Ilo kuopuksen kuskauksen vähenemisestä vaihtui pian ihmettelyyn missä mun autoni taas on.

Auto koki kadotessaan sisäisen nuorennusleikkauksen. Nappuloihin tallennetut radiokanavat soittavat nyt outoa poppia ja kun cd-soittimen huulilla olevan levyn painaa sisään, ei kuulukaan Johanna Kurkelan sulosäveliä vaan rap-jumputusta, jou!

Niin kauan kuin tiet olivat sulia pääsi pyörälläkin hyvin eteenpäin, mutta talven tultua käsillä oli ongelma. Onneksi perheen ajoneuvovastaava on logistinen nero. Sen sijaan että olisi hankkinut talouteen kolmannen auton, hän osti vaimon polkupyörään talvirenkaat.

Ilahduin kovasti, olenhan toivonut nastoja siitä lähtien kun muutimme pois työpaikan kupeesta kaupungin toiselle laidalle eli 17 vuotta. Maltti ei mennyt, sillä kyllähän sen ymmärtää, että kahdessa talvehtimassa olevassa moottoripyörässä ja jatkuvasti liikkeessä olevissa autoissa on paljon huolehtimista.

Talvella Rantaraitilla ei ole tungosta. Koska työmatkalla ei voi enää tarkkailla Jyväsjärven toiseen päähän muuttaneita sorsia, tulee usein ajateltua maailman ehkä kovinta urheilusuoritusta. Sen teki ruotsalainen vuorikiipeilijä Göran Kropp vuonna 1996.

Ensin hän ajoi yksinään polkupyörällä Tukholmasta Nepalin Katmanduun. Siellä hän söi pari viikkoa saadakseen matkalla laihtumansa kilot takaisin. Sitten hän kävi kiipeämässä Mount Everestin huipulle ja polki takaisin Ruotsiin.

Kuuden kilometrin polkaisu pitkin tasaista järven rantaa on tuon rinnalla leppoisa lenkki.

Lopuksi vitsi. Sauli Niinistö ja Putin törmäsivät ostoskeskuksessa. Niinistöllä oli päällään paita, jossa luki Rukajärvi 1941–44.

– Riisu pois tuo sotainen vaate, tehän sitä paitsi hävisitte, Putin komensi.

Niinistö totteli. Alta paljastui toinen paita, jossa luki Puljujärvi 9. Putin alkoi itkeä ja soitti YK:hon, että häntä kiusataan taas.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut