Unohdettiinko vanhukset?

Heikki Kärki

Luin Yleisradion joulukuussa julkaiseman Yle 2020: suomalaisten keskellä -strategian sekä sitä pohjustaneen raportin Ylen ja journalismin tulevaisuudesta.

Ilahduin. Ylen kehittämistavoitteet ja tulevaisuusraportin näkemykset vaikuttivat järkeviltä. Tehdään enemmän laatua ja vähemmän määrää, panostetaan oppimiseen ja palvellaan myös pieniä ryhmiä. Unohdetaan kilpailu markkinaosuuksista, tarjotaan ratkaisukeskeistä journalismia, matkustetaan rohkeasti maailmalle ja tehdään yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Juuri näin julkisen palvelun yhtiön pitääkin toimia.

Paitsi että. Yle vaikuttaa unohtaneen ikäihmiset.

Saatan olla henkisesti Suomen vanhin 35-vuotias, mutta en ymmärrä Ylen strategioihin kirjattua hössötystä nuorten mediankuluttajien perään. Puhutaan somesta, mobiilista, streaming-uutisista, personoinnista, Tunnus-palvelusta, on demandista ja vaikka mistä, minkä koetaan vetoavan nuoriin sukupolviin.

Varmaan vetoaakin. Mutta olisiko Ylen tehtävä jotain myös sen eteen, että digitalisaatiojorinaa vierastavat papparaisetkin säilyvät julkisen palvelun piirissä? Yhtiön on helppo linjata, että televisio ja radio siirtyvät verkkoon, mutta kaikille kansalaisille tuo siirtymä ei ole yhtä helppo. Mistä löytää vanhat suosikit? Miten personoituva navigointi toimii? Ikäihmiset eivät ole teknisiä tumpeloita, mutta he ovat tottuneet perinteiseen mediankäyttöön. Siksi uudistusstrategiaan olisi pitänyt kirjata tavoite, jonka mukaan kaikki pysyvät uudistuksessa mukana.

Ylellä on tietysti kelpo peruste suosia nuorisoa. Suomalainen media on kadottanut heidät.

Esimerkiksi puoli yhdeksän uutisten katsoja on raportin mukaan keski-iältään 65-vuotias, meitä alle 45-vuotiaita on vain 10 prosenttia.

Mutta eivät kai tilastot sitä tarkoita, että ikäihmisiä ei enää edes yritettäisi palvella? Heitä kun on edelleen aika paljon. Puoli yhdeksän uutisiakin katsoo tavallisena maanantaina monesti yli miljoona.

Strategiasta voi päätellä, että Yle luottaa vanhusten pysyvän uskollisina kuluttajina, teki yhtiö mitä tahansa. Voihan se niin ollakin. Mutta asenne on silti epäoikeudenmukainen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut