Julkaistu 4.10.2001: Tuomiojalle esiteltiin todisteet Osama bin Ladenin syyllisyydestä

Juhana Lepoluoto

Ulkoministeri Erkki Tuomioja ja hänen ministeriönsä korkeimmat virkamiehet saivat keskiviikkona tutustua salaiseen todistusaineistoon pakolaismiljonääri Osama bin Ladenin yhteyksistä Yhdysvaltojen terrori-iskuihin. Aineiston esitteli USA:n väliaikainen asianhoitaja Carol Van Voorst.

Todisteet ovat samoja, joita Yhdysvallat on jo aikaisemmin esitellyt tärkeimmälle liittolaiselleen Britannialle ja sotilasliitto Naton päämajassa. Nato-maiden edustajien mukaan aineisto on vaikuttavaa ja bin Ladenin kannalta hyvin raskauttavaa.

Britti- ja amerikkalaislehtien mukaan todisteissa on elektronisen kuuntelun avulla napattuja keskusteluja - niihin kuuluu bin Ladenin kasvatusäidilleen antama varoitus iskuista - , runsaasti tietoja rahansiirroista ja jonkin verran agenttiraportteja. Osa aineistosta näyttää brittien ulkomaantiedustelun MI 6:n luovuttamalta.

Brittien silmät ja korvat olivat ilmeisesti paikalla silloinkin, kun bin Ladenin tyttären ja talebanien korkeimman mullahin Muhamad Omarin häitä juhlittiin lammasaterian merkeissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.