Tapani Bagge - Sininen aave

PERTTI EHRNROOTH

TAPANI BAGGE

Sininen aave

Tammi 2011. 232 s. Tapani Baggen (s.1962) uusin rikosromaani Sininen aave kertoo välirauhan ajasta ja Valpon toiminnasta Suomessa. Kirja ei kuitenkaan ole varsinaisesti poliittinen jännäri, vaan keskittyy kuvaamaan murhatutkimuksia, joita johtaa Valtiollisen poliisin ylietsivä Mujunen.

Bagge on sullonut tarinaansa melkoisen kaartin ennen talvisotaa ja sen jälkeen maassamme huseeranneita henkilöitä, niin todellisia kuin fiktiivisiäkin.

Aulangon hotellin savupiippuun kuolleen Sirkka Sarin tapausta tutkitaan ja mahdollista murhaajaa etsitään. Isoa revolveria kantava amerikansuomalainen rikollinen ja saksalainen fasisti ovat romaanin varsinaisia pahiksia, joilta sujuu niin naisten tappaminen kuin pahoinpiteleminenkin.

Poliittista toimintaakin sivutaan muun muassa Hakaniemen torin kahakan ja pinonpolton kuvauksessa sekä Neuvostoliiton vakoojien kovin surkeissa tiedonsaantiyrityksissä. Kommunistitkin pitävät kokouksiaan ja lähettävät miehen Lappiin hankkimaan tietoja saksalaisten sotilaiden touhuista.

Leskimies Mujunen tapaa kauniin liettuattaren Ilsen, ja romanssihan siitä syntyy. Nainen joutuu kirjan loppuvaiheissa Petsamon Liinahamarissa kokemaan kovan kohtalon ja Mujuselle jää vain koston toteuttaminen.

Pyssyt paukkuvat, puukot heiluvat ja ruumiita tehtaillaan melkoisesti, mutta väkivallalla ei kuitenkaan mässäillä. Kovien ja kylmien rikollistyyppien vastapainona saadaan lukea muun muassa harmittoman lehtitoimittajaparivaljakon Ossi Kohon ja Sanna Rytkösen surkuhupaisista toilailuista.

Bagge viljelee entiseen tapaan tekstissään runsaasti huumoria, joka on väliin peräti hulvatonta ja toisinaan taas mustansävyistä. Tosin kirjailija lipsahtaa tällöin joskus kovin epäuskottavalle linjalle, jolloin joudutaan dekkariparodian alueelle varmaankin tahattomasti.

Sininen aave on laatuisa ja vauhdikas jännäri, jonka parissa dekkareiden ystävä varmasti viihtyy. Historialliset faktatkin ovat kohdallaan, esimerkiksi Rovaniemeltä Liinahamariin kulkeneen kuormurilinjan kuvaus on tarkka ja mielenkiintoinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.