Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Juha Rautio - Häkki

HANNU WAARALA

Kirjat

JUHA RAUTIO

Häkki

Sanasato 2011. 69 s.

Suomalaisen runon uudessa aallossa Juha Raution (s. 1980) toinen kokoelma Häkki tuo henkilökohtaisen kokemuksen lähelle yleisempiä kulttuurisia näköaloja ja yllättäviä, maailmassa pesivien katastrofien siemeniä.

Subjekti, minuus ja egoistinen maailma on nyt nuoremmalle runoilijapolvelle taistelukenttä vailla pelastavaa uskoa tai kaiken kattavaa ideologiaa. Jotakin spengleriläistä huimausta maailmassa olemisen luonteesta on toteamuksessa: "kuilu meissä tuntee, noudattaa putoamisen perspektiiviä."

Häkki-kokoelmassa on samansukuista kosmista ironiaa kuin Teemu Mannisen loistokkaassa Futurama-runoelmassa. "Olemme mikroskooppikansaa./ Sivilisaatio pyörii kunnes rulla loppuu."

Kielipelien monimuotoisuus on lopulta se arvo, joka toimii kaikkea totalitaarista käyttäytymista vastaan.

Moni omassa elämässään pettynyt ja kangistunut populisti, niin sanottu perusihminen, vaatii nyt taiteen korvaamista propagandalla vetoamalla vanhaan kansallisromantiikkaan ikään kuin kansallisromantiikka olisi nyt sama kuin silloin ennen. Tämä on harhaa, jota moderni runo kritisoi: "Hän luki itseään ääneen/ puoltakaan ymmärtämättä."

Häkki on monia ajatuksia ja assosiaatioita herättävä runokokoelma, voitto tekijälleen.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut