Reformipuolue johti Viron ääntenlaskua, oppositio nousussa

STT, AFP, Reuters, BNS

Virossa Reformipuolue oli sunnuntai-iltana johdossa, kun parlamenttivaalien ääntenlasku eteni. Oppositio kuitenkin kasvatti kannatustaan alkuillan lukemiin verrattuna.

Kun yli puolet äänistä oli laskettu, hallituspuolueet olivat saamassa puolet äänistä. Reformipuolueen kannatus oli 29 prosenttia ja sen kumppanin Isänmaan ja Res Publican liiton (IRL) kannatus 21 prosenttia. Oppositiopuolue keskusta oli kuitenkin noussut samoihin lukemiin IRL:n kanssa.

Sosiaalidemokraatit olivat neljäntenä 18 prosentin kannatuksella.

Alustava tulos näytti vahvistavan vaalien aluspäivinä tehtyjen mielipidekyselyiden sanomaa: hallituskoalitio oli saamassa jatkokauden huolimatta tiukasta talouspolitiikastaan. Tiukilla näytti kuitenkin olevan se, saisivatko hallituspuolueet yli puolet parlamenttipaikoista.

Hallituksen kannattajien tuntoja kuvasti uutistoimisto AFP:n sunnuntaina haastattelema äänestäjä, joka ilmoitti olevansa pääministeri Andrus Ansipin Reformipuolueen kannalla.

- Emme halua Viron kääntyvän vasemmalle, sanoi Martiksi esittäytynyt 34-vuotias mies.

- Reformipuolue on hoitanut kriisiä hyvin, ja asiat sujuvat paremmin tästä eteenpäin, Mart pohdiskeli.

Martin linjoilla oli moni muukin. Reformipuolue näytti olevan selvästi suurin puolue.

Hallituksen harjoittama talouskuri sai oppositiolta vaalien alla tuomion. Oppositio rökitti hallitusta sosiaalisten ongelmien - kuten työttömyyden - unohtamisesta.

Tällä kannalla oli myös 27-vuotias teleyhtiötyöntekijä Mihhail Zukov, joka kertoi äänestäneensä oppositiopuolue keskustaa.

- He välittävät enemmän tavallisista ihmisistä, Zukov perusteli.

Presidentti Toomas Hendrik Ilves kannusti sunnuntaina äänestäjiä vaaliuurnille tähdentämällä, että vain siten he voivat osoittaa, millaisen tulevaisuuden he Virolle haluavat.

Ilves muistutti vaalien historiallisuudesta; kuuden kuukauden kuluttua tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun Venäjä tunnusti Viron itsenäistymisen.

- Nämä ovat ensimmäiset yleiset vaalit, joissa pääsee äänestämään myös vapaassa Virossa syntyneitä ja kasvaneita, Ilves totesi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.