Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viimeinen juna länteen - Keuruun talkooteatteri

KEURUUN TALKOOTEATTERI

Viimeinen juna länteen

Esitys Keuruun Kulttuuritalo Kimarassa 3.3.2011. Sota on julmaa. Tehokas koneisto jauhaa kyselemättä jalkoihinsa yhteiskunnat ja yksilöt, tuhoaa rakennukset ja moraalin. Aina on myös olemassa niitä, jotka pyrkivät saamaan hyötyä itselleen.

Raila Talvion käsikirjoitus kertoo jatkosodan ajasta Äänislinnassa. Eletään keskellä kaaosta: Suomen armeija peräytyy, venäläiset odottavat asemissa vallatakseen kaupungin. Viipurista taistellaan, ja viimeinen siviilijuna on lähdössä länteen.

Sekaannuksen keskellä yksittäiset ihmiset koettavat pelastaa sen, mikä pelastettavissa on. Kuka kerää tavaraa taatakseen uuden alun rauhan tultua; joku koettaa pelastaa henkensä, toinen kallisarvoisen tutkimusaineistonsa tai arkistonsa. Yhden mieli järkkyy, vaikka mielialaa koetetaan kohottaa viihdytysjoukkojen avulla.

Samanlaista tempoilua voi nähdä tänäkin päivänä sodan ja rauhan vyöhykkeillä. Ihmismieli ei juurikaan ole jalostunut.

Keuruulaisten näytelmä on kunnianhimoinen yritys saada edellä kuvattu näkyväksi. Käsittääkseni sen päämäärä on tehdä sodan mielettömyys ymmärrettäväksi meille nykyajan ihmisille, joilta kosketus sotaan voi puuttua kokonaan.

Löytääkseen edellä kuvatut teemat joutui katsoja kaivautumaan pintaa syvemmälle oikein tosissaan. Käsikirjoitus olisi teatterin lavalla toimiakseen tarvinnut kunnon sovitusta. Tapahtumat olivat turhan hajanaisia ja kohtaukset kuin elokuvan leikkauksia. Draaman jännitettä ei syntynyt.

Yksi osatekijä näytelmän hajanaisuuteen oli myös esiintyjien ikähaitarissa. Teatteriesitys - mikäli sen pyrkimys oli antaa illuusio tietystä ajasta ja paikasta - onnistui rikkomaan enemmän kuin rakentamaan.

Monet harrastajanäyttelijöistä ilahduttivat luontevuudellaan ja puheilmaisullaan. Maire Mäkisen hotellinjohtajatar ja Raimo Salmisen siirtoleirin komentaja saivat rooleihinsa vakuuttavuutta. Nuoret Ellinoora Ilvesaho ja Emmi Aihos leirin venäläisasukkeina tekivät henkilöhahmonsa uskottaviksi. Lisäksi minimalistinen lavastus toimi vaihtuvien tapahtumien näyttämönä erinomaisesti.

Käsikirjoitus: Raila Talvio. Ohjaus: Eine Joutsijoki. Lavastus: Pekka Mäkinen. Äänet ja valot: Väinö Komulainen. Puvustus: Niina Ikäheimonen. Rooleissa: Maire Mäkinen, Raimo Salminen, Antti Ojansivu, Ellinoora Ilvesaho, Emmi Aihos, Tommi Lehto, Jukka Piispanen, Henna Soini, Salli Kajosmäki, Katri Valtonen, Pekka Mäkinen, Pentti Joutsimäki.