Apua tarvitsevat pakolaiset taivasalla

Tiina Saari, STT

Koordinaatiokokouksesta keskiviikkoillalla tavoitettu Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi kertoo tilanteen Libyan Tunisian puoleisella rajalla olleen keskiviikkona hallitumpi kuin kahtena edellisenä päivänä.

Pakolaisia rajalla on edelleen useita tuhansia, mutta Libyassa rajalle saapuneet poliisit ja hallitusta puolustavat mielenosoittajat ovat säikäyttäneet pakolaiset karkuun.

- Tänäänkin aitojen yli on kiipeilty, mutta päivä on ollut silti verraten rauhallisempi. Afrikkalaiset eivät oikein meinaa päästä eteenpäin, he joutuvat odottamaan sekä Libyan että Tunisian puolella pitkään, Löövi kertoi Keskisuomalaiselle Tunisiasta.

Lisäksi aasialaiset, eritoten bangladeshilaiset, joutuvat hänen mukaansa odottamaan huonoissa oloissa.

Libyasta on kahden viime päivän aikana paennut Tunisiaan 25 000 ulkomaalaista. Tiistaina tahti arvioitiin tuhanneksi hengeksi tunnissa. Rajan takana on odottamassa vielä yli 20 000 henkeä.

Löövin mukaan keskiviikkoillalla tavoitteena oli lisätä käymälöitä ja parantaa vedenjakelua.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan monet ovat joutuneet yöpymään jo neljän vuorokauden ajan sateessa ja hyytävän kylmässä säässä.

- Täällä on nyt hirvittävä määrä ihmisiä ilman pressukattoa, Löövi totesi.

Hän toivoi, että Suomesta toimitettaisiin piakkoin lisää katastrofihalleja ja sairaalatelttoja.

Löövi uskoi, että Libyan kriisin pitkittyessä humanitaarisen avun pitäisi saada paikka Bengasin satamasta rannikolta, mistä avustuskuljetuksia ja ruokahuoltoa olisi helpompi saada perille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.