New Karleby - Tampereen Teatteri

TAMPEREEN TEATTERI

New Karleby

Ensi-ilta Päänäyttämöllä 25.2.2011 Tosikkoja arktisen trilogian päätösosa närkästyttänee. Epäsovinnaisen huumorin ystävät puolestaan eivät voi olla nauttimatta holtittomasta sekamelskasta, joka potkii tieltään kaikki säännöt ja normit.

Trilogian kantapeikot Piano ( Klaus Klemola), Arijoutsi ( Jussi Rantamäki) ja Lömmarkki ( Juho Kuosmanen) ovat joutuneet palaamaan Kokkolaan, koska tee se itse -yhteiskunta Grönlannissa ei ottanut toimiakseen. Jäljellä on vain vedettävä grillikioski ja kirjastokortti, jota he eivät tosin osaa käyttää.

Uskoon tullutta Lömmarkkia lukuunottamatta matkalaiset ovat kuntonsa puolesta joko hautaan menossa tai sieltä tulossa. Arijoutsilta uupuu valtaosa varpaista, Piano on ihmispökäle, josta saadaan ryönä irti vasta rekkapesulassa. Näistä lähtökohdista sympaattiset ihmisrauniot yrittävät saada seinänsä pystyyn.

Mukana huseeraavat Pianon vanhemmat Kaulus ja Sihti ( Heikki Kinnunen ja Jaana Saarinen). Kauluksesta ei ehdi muodostua samanlaista ikonia kuin aikaisempien osien Marja-Tertusta, mutta varsin persoonallinen hahmo hänkin on. Sihti on mekastava ämmä, jonka taukoamaton tuohtumus on puuroutuvaa puhetta lukuunottamatta hykerryttävää seurattavaa.

Mari Turusen armottomat komediennen taidot pääsevät oikeuksiinsa huikeassa kaksoisroolissa hyeenaperheen matriarkkana ja Pianon melkein kuolleena, mutta yhä huoraavana mummona. Pianon, Arijoutsin ja Lömmarkin kolmikko on ainutlaatuinen tuttavuus. Samanlaiseen puhumisen ja olemisen tapaan ei törmää missään.

Hurlumhein keskeltä välittyy selkeä sanoma. Ellei ota mahtuakseen muottiin, siihen ei pidä väkisin änkeä. Ihastuttavinta New Karlebyn väessä on se, että he elävät niin kuin eivät olisi rooliodotuksista kuulleetkaan. Pianonkin identiteettikriisi ratkeaa mummuuntumisella, koska ihmismummu on inhimillisintä mitä hän tietää. Kun kaikki on sallittua, mikään ei järkytä.

Vaikka ohjaaja Leea Klemolan lavalle jättämiä jälkiä seuraa paikoin silmät lautasen kokoisina, teossarjan tarkoitus ei liene shokeeraus. Trilogian nyrjähtäneessä, mutta kokonaisessa maailmassa outous on niin sisäsyntyisiä, että se muuttuu äkkiä normaaliudeksi. Hurmaavan sekopäinen saaga ylistää loppuun saakka äärimmilleen venyvää sallivuutta ja ymmärrystä.

Käsikirjoitus: Klaus ja Leea Klemola. Ohjaus: Leea Klemola. Dramaturgia: Rosa-Maria Perä. Rooleissa mm: Klaus Klemola, Jussi Rantamäki, Juho Kuosmanen, Heikki Kinnunen, Jaana Saarinen ja Mari Turunen.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut