Tulli: Väärennettyä moottoriöljyä myyty kuluttajille kymmenissä paikoissa

Kaiken kaikkiaan väärennettyä öljyä oli ollut kauppaketjun myymälöissä myynnissä yli 21 000 litraa.

Petra Sneck / STT, Tatu Kuukkanen

Suomalaisautoilijoille on myyty väärennettyä moottoriöljyä, kertoo Tulli. Se tiedotti torstaina saaneensa valmiiksi laajan esitutkinnan, jonka perusteella Suomeen epäillään maahantuodun yli 35 000 litraa väärennettyä öljyä. Esitutkinnan perusteella suomalainen kauppaketju oli ehtinyt myydä öljyä noin 13 400 litraa. Kaiken kaikkiaan väärää öljyä oli ollut kauppaketjun myymälöissä myynnissä yli 21 000 litraa.

Tulli on takavarikoinut 16 500 litraa öljyä.

KRP:n laboratoritutkimuksissa selvisi, että myynnissä ollut erä oli mineraalipohjaista öljyä, joka saattoi sisältää pieniä määriä synteettistä öljyä.

Väärää öljyä on myyty eri puolille Suomea vuoden 2014 lopulta vuoden 2015 alkupuolella saakka, kertoo Tullin tutkinnanjohtaja Jussi Gustafsson.

– Myyntipaikkoja on ollut useita kymmeniä, joten öljy on levinnyt hyvinkin kattavasti ympäri Suomea.

Väärennettyä öljyä on myyty muun muassa Hong Kongissa ja huolto-asemilla.

Rikosilmoituksen asiassa oli tehnyt ExxonMobil Finland. Yrityksen työntekijä oli huomannut raisiolaisessa myymälässä epämääräisesti pakattua öljyä. Laboratoriotestit vahvistivat, että öljy oli väärennettyä. Väärennysepäily koskee tuotetta Mobil 1 Peak Life 5W-50.

Öljy Virosta ja Puolasta

Tullin esitutkinnassa epäiltynä on ollut neljä öljyn maahantuojaa sekä kuluttajille öljyä myyneitä yrityksiä. Yhteensä epäiltynä on ollut yli 30 henkilöä.

Laimennetun öljyn maahantuonnista vastasi Tullin mukaan suomalainen osakeyhtiö, joka hankki öljyn Virosta välikäsien kautta. Tulli epäilee, että väärennettyä öljyä on tuonut maahan kolme muutakin suomalaisyritystä. Hämeessä ja Pohjois-Suomessa kotipaikkaa pitävien yritysten epäillään ostaneen väärennetyksi epäiltyä öljyä Virosta, pohjanmaalaisen yrityksen taas Puolasta. Kaikki yritykset ovat myyneet öljyä edelleen eri puolille Suomea.

Väärennettyä öljyä tuhansiin autoihin

Gustafssonin mukaan Tullin tiedossa ei ole, onko väärennetty öljy aiheuttanut autoille vahinkoja. Ei ole myökään tarkkaa tietoa siitä, kuinka moneen autoon on kaadettu väärennettyä öljyä.

Tavallisen henkilöauton öljytankki imee 4-5 litraa moottoriöljyä sisäänsä. Näin voidaan arvioida, että väärennetylle öljylle altistuneiden autojen määrä nousee joihinkin tuhansiin.

Asiaa on tutkittu teollisoikeusrikoksena. Asia siirtyy syyteharkintaan Helsingin syyttäjänvirastoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.