Talvivaarassa ei tarvetta lisäjuoksutuksille

Vesitilanne on Terrafamen mukaan parempi kuin koskaan.

Terrafamen isännöimällä entisellä Talvivaaran kaivoksella ei ole tarvetta lisäjuoksutuksille Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva

Pekka Moliis / STT

Kainuussa varma kevään merkki on ollut Sotkamon nikkelikaivoksen lisäjuoksutukset. Tänä vuonna kevät jäänee saapumatta, sillä Terrafamen isännöimällä entisellä Talvivaaran kaivoksella ei ole tarvetta lisäjuoksutuksille. Bioliuotuskasojen toiminta on imenyt ylimääräiset vedet kaivosalueelta, kun kuumana käyvät kasat haihduttavat vettä taivaan tuuliin.

– Meillä on vettä varastoissa tällä hetkellä noin kolme miljoonaa kuutiota. Koskaan aiemmin ei vesitilanne ole näin hyvä ollut. Lisäjuoksutuksille ei ole tarvetta, Terrafame Oy:n kestävän kehityksen johtaja Veli-Matti Hilla vakuuttaa.

Bioliuotuskasat syövät vettä

Alkuvuoden aikana vesivarastona toimineelta louhoksen eteläiseltä osalta on johdettu 500 000 kuutiota vettä bioliuotuskasoihin. Käänteisosmoosilaitokselta tulevaa rejektiä eli erittäin sulfaattipitoista jätevettä on johdettu kasoihin 150 000 kuutiota.

Vielä vuoden 2015 lopussa alueella oli varastoituna vesiä 10,1 miljoonaa kuutiota, ja keväällä 2016 jouduttiin tilanteen kurissa pitämiseksi turvautumaan ylimääräisiin juoksutuksiin.

– Tänä vuonna meidän ei ole vielä tarvinnut lainkaan juoksuttaa vanhan ympäristöluvan mukaisesti vesiä Vuoksen tai Oulujärven vesistöön. Purkuputkikin on ollut vajaakäytössä maaliskuun puolivälistä. Näillä näkymin luvan mukaiset juoksutukset käynnistyvät tulva-aikaan toukokuun alussa, Hilla arvioi.

Haussa uusi ympäristölupa

Kaivosyhtiö tarvitsee toiminnassaan vettä, joten kokonaan siitä ei haluta eroon päästä. Yhtiön arvion mukaan varastoitujen vesien määrän tulisi olla 1–3 miljoonan kuution haarukassa.

Vesienhallintaan liittyen Terrafame Oy on jättämässä syksyllä uuden ympäristölupahakemuksen. Lupaprosessiin liittyvät yva-menettelyn kuulemistilaisuudet alkavat torstaina Kajaanissa.

– Alueelta juoksutettavien vesien määrä tulee vaihtelemaan vuosittain sadannan mukaisesti. Meidän tahtotila on, että saamme lupapäätöksen, jolla pärjäämme myös useamman peräkkäisen sateisen vuoden ajan, kestävän kehityksen johtaja Veli-Matti Hilla sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut