Näyttely-arvio: Vain jälkiä kankaalla

Tekemisen näkyväksi jättäminen luo rauhaa taidemuseon uutuusnäyttelyssä.

Sami Havian, Ilari Hautamäen ja Kim Somervuoren teoksia on esillä Jyväskylän taidemuseossa. Jaana Kautto

Raisa Jäntti

Hautamäki, Havia, Somervuori

Jyväskylän taidemuseon alagalleriassa 21.5. 2017 saakka.

Sami Havian, Ilari Hautamäen ja Kim Somervuoren näyttely Jyväskylän taidemuseo Holvin alagalleriassa on enemmän kuin joukko kolmen miestaiteilijan teoksia. Se on tapa katsoa maalaamista tekona. Kukaan näistä kolmesta taiteilijasta ei yritä peitellä sitä, mitä teokset pohjimmiltaan ovat: jälkiä kankaalla.

Tämä tekemisen näkyväksi jättäminen luo katsomiseen rauhaa. Minun ei ole pakko alistua illuusiolle, jota joku minulle tarjoaa. Saan valita mitä katson, ja katsoa teoksia vuoroin pintoina, vuoroin käden jättäminä jälkinä tai kuva-aiheiden kautta.

Ilari Hautamäki kuvaa urbaania kasvillisuutta, ruukkuun vangittua vihreää. Koska nämä kasvit koostuvat siveltimenvedoista, ne saavat purskahdella ja läikkyä kankaille. Silmien edessä kasviaiheet hajoavat ja katoavat riemukkaiden vihreiden värien kuvioiksi.

Kasvien villiintyminen on vähän pelottavaakin. Kaupunki-ihminen haluaa luontonsa siistinä, ruukuissa kotinsa sisäpuolella. Sen sijaan luonto on aina ikkuna toiseen todellisuuteen, jossa me olemme vain vieraina.

Kim Somervuoren värimaailmassa on ulkotilojen epäpuhtautta. Hän käsittelee tilaa, jossa teokset ovat. Kankaiden reunat rispaantuvat kuin taiteilija tahtoisi vapauttaa itsensä siistien nelikulmaisten pohjien vankilasta. Hän piirtää myös seiniin.

Maalaaminen on Somervuorelle leikkiä. Relax, it’s only paint -maalaus kertoo jo nimellään, ettei maali kankaalla ole kovin vakava asia. Miksi taide sitten joskus on suorastaan loukkaavaa ja vaarallista? Miksi me otamme sen niin tosissamme?

Sami Havia jättää maalaustensa pohjat reilusti valkoisiksi ja käyttää aikaa yksityiskohtaisiin kuvioihin valkoisella pinnalla. Teoksissa on hyönteismaailman luonnollisuutta: värit kaivertavat toisiaan, etsivät kätevintä reittiä kankaan poikki.

Havian kohdalla tuntuu tarpeettomalta puhua teosten aiheista. Kuvaamisen kohteeksi riittää erilaisten visuaalisten elementtien kokeileva yhdistely, kuvamaailmojen rikkominen ja jäljittely.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut