Näyttely-arvio: Romantiikan ja kaipauksen maailma

Jaana Rannikon Kapteeni & Komppania on runsas ja romanttinen nostalgian ja kaipauksen maailma.

Jaana Rannikko

Kapteeni & Komppania

Galleria Ratamossa 30.4. 2017 saakka.

Jaana Rannikon näyttelyssä ripustus on teos muiden joukossa. Galleria Ratamosta on tullut olohuone, jonka hyllyillä on valokuvia rakkaista sekä matkamuistoja eksoottisista maista.

Näyttely on runsas ja romanttinen nostalgian ja kaipauksen maailma. Valokuvat ja esineet toteuttavat muistamisen tarvetta: kuvilla ja simpukankuorilla voi todistaa joskus oikeasti olleensa toisella puolella maapalloa tai itselleen tärkeän ihmisen vierellä. Kun välimatka kasvaa, ihmiset odottavat kehyksissä hyllyllä.

Näyttely tuntuukin kysyvän, mikä sitoo ihmisiä yhteen. Miksi sidokset eivät katkea pitkienkään välimatkojen aikakausina? Viittaukset maalaustaiteeseen (ihmisten maalina hilseilevä iho tai taidehistoriasta tutut kasvot) tuovat valokuviin ajan ulottuvuuden. Taide säilyttää ihmisten kuvia, kun me ihmiset säilytämme taidetta vuosisadasta toiseen.

Näyttely sijoittuu visuaalisesti pitsin, kaunokirjoituksen ja hyönteisnäytteiden aikaan, historiaan, jossa kaikki ei vielä ollut luokiteltua ja tutkittua. Teoksista tihkuu digiajan kaipaus konkreettiseen ja kosketeltavaan. Pelkästä käsin kirjoitetusta postikortista tulee lohdullinen olo. Siinä on jotakin turvallista.

Toisaalta löytöretkien maailmassa on omat vaaransa. Kaikki eivät palaa takaisin. Joku muuttuu tiikeriksi, toinen kuluu pois. Hyllyillä rivissä odottavien valokuvien sanoma on selvä: aina on joku, joka jää kaipaamaan.

Rannikko kokoaa taitavasti paljon aikaa yhteen teokseen. Jonkinlainen taikuuden ilmapiirikin näyttelyssä leijuu. Ikään kuin kuviin olisi vangittu jotakin enemmän kun vain valoa ja varjoa. Erilliset teokset ovat alisteisia näyttelyn kokonaisuudelle, ja galleriaan luodussa maailmassa on turvallista liikkua. Jokainen yksityiskohta on harkittu loppuun asti.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut