Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Sateenkaaripareja vihkinyt pastori vastaa kanteluihin

Pastorin mukaan samaa sukupuolta olevien parien vihkimiselle ei ole raamatullista estettä.

Pastori Kai Sadinmaa. Roni Rekomaa

Heta Hassinen / STT

Sateenkaaripareja vihkinyt pastori Kai Sadinmaa aikoo jatkaa samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä. Sadinmaa toteaa asian tuomiokapitulille kirjoittamassaan vastineessa, jonka STT sai nähtäväkseen.

Sadinmaa vihki maaliskuun alussa samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon. Hänen toimittamistaan vihkimisistä on tehty kaksi kantelua Helsingin hiippakunnan tuomiokapituliin.

Vastineessaan Sadinmaa perustelee vihkimisiä muun muassa perustuslailla, ihmisoikeuksilla ja tasa-arvolla. Hänen mukaansa sateenkaariparien vihkimiselle ei myöskään ole raamatullista estettä.

– Koen perustellusti, että olen pappina julkisen vallan edustaja ja siten velvoitettu toteuttamaan virkamiesvelvollisuuttani myös vihkimisten osalta. Tulkintani mukaan julkisoikeudellisena yhteisönä kirkolla ei ole oikeutta olla noudattamatta lain sille asettamia velvoitteita, Sadinmaa kirjoittaa.

– En ole myöskään rikkonut pappislupaustani muiltakaan osin, vaan toteuttanut sen henkeä mitä suurimmassa määrin. Jos kirkko haluaisi, ettei vihkimisiä ja siunaamisia toimitettaisi, niin se edellyttäisi kirkolliskokouksen erillistä päätöstä olla vihkimättä.

Kirkolliskokouksen ratkaisu uupuu

Sadinmaa muistuttaa, että samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä ei ole vielä kirkolliskokouksen ratkaisua.

Tasa-arvoinen avioliittolaki tuli voimaan maaliskuun alussa. Evankelisluterilaisen kirkon virallinen kanta on ollut, että lainmuutoksesta huolimatta kirkollinen vihkiminen ei ole mahdollista samaa sukupuolta oleville. Vihkivälle papille mahdollisesti koituvien seuraamusten arviointi kuuluu hiippakunnan tuomiokapitulille.

Useat piispat ovat ennen lain voimaantuloa vedonneet seurakuntien pappeihin, etteivät nämä vihkisi samaa sukupuolta olevia. Sadinmaa kirjoittaa, että piispojen ohjeistus ei ole riittävän korkea merkittävän asian ratkaisemiseksi.

Sadinmaa kertoo STT:lle, että tuomiokapitulin on tarkoitus käsitellä asiaa kahden viikon kuluttua keskiviikkona.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut