Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Tiesitkö, ettei Suomen lippua saa vetää salkoon yöllä? Ministeri kertoo syyn

Kansanedustaja haluaa vapaampia liputusaikoja.

Liputtamiseen liittyvät käytännöt perustuvat lippulainsäädännön lisäksi vakiintuneeseen liputuskulttuuriin. Agata Anttonen

Rai Suihkonen

Asetuksen mukaan liputus Suomen lipulla alkaa kello 8 ja päättyy auringon laskiessa, kuitenkin viimeistään klo 21.

Poikkeuksen tekee Suomen lipun päivän liputus, joka alkaa juhannusaattona kello 18 ja päättyy juhannuspäivänä kello 21. Itsenäisyyspäivänä ja sellaisena vaalipäivänä, jolloin äänestys päättyy auringonlaskun jälkeen, liputus päättyy kello 20.

Kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala (ps.) kysyi hallitukselta, onko se valmis purkamaan liputusaikojen sääntelyä liputuksen lisäämiseksi suositeltuina liputuspäivinä.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) vastasi, että liputusaikoja koskevan asetuksen muuttamiselle ei ole erityisiä syitä.

"Liputusaikoja sääntelevä asetus koskee varsinaisesti vain valtion virastoja sekä laitoksia. Yksityishenkilöiden on mahdollista toimia liputusaikojen suhteen tarvittaessa joustavasti", Risikko toteaa kirjallisessa vastauksessaan.

Samalla Risikko kertoi, miksei Suomen lipulla saa liputtaa yöllä – juhannuksenahan on yölläkin on suht valoisaa.

"Liputtamiseen liittyvät käytännöt perustuvat lippulainsäädännön lisäksi vakiintuneeseen liputuskulttuuriin sekä hyvään ja lippua kunnioittavaan tapaan. Lipun arvokkuuden on katsottu edellyttävän sitä, että lipun värin ja kuviot ovat selkeästi erotettavissa. Yöllä liputtamista ei olekaan nähty suomalaiseen liputuskulttuurin kuuluvana ja yöllä liputtamisen kielto on suomalaisessa liputuskulttuurissa erittäin vahva sääntö, vaikka suomalainen liputuskulttuuri on muutoin melko sallivaa", Risikko toteaa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut