Kysely: Emma Kari ja Touko Aalto suosikkeja vihreiden johtoon

Kari sai puoluevaltuuskunnan jäseniltä yhdeksän ja Aalto kuusi ääntä.

Vihreiden puoluevaltuuskunnan suosikki puolueen uudeksi puheenjohtajaksi on helsinkiläinen kansanedustaja Emma Kari. Uutissuomalainen tavoitti tiistaina 39 puoluevaltuutetusta 38.

Vastanneista yhdeksän eli lähes joka neljäs pitää Karia suosikkinaan turkulaisen Ville Niinistön seuraajaksi.

– Hän on hyvä mediassa ja edustaa niitä vihreitä arvoja, joita itsekin kannatan, perustelee puoluevaltuutettu Riitta Koskimies Varsinais-Suomesta.

– On hyvä, että puheenjohtaja on kansanedustaja ja kiinni päivänpolitiikassa, sanoo Sini Terävä Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitosta (ViNo).

– Emmalla on tosi hyvä asenne, näkyvyys ja ote puolueeseen. Tähän hetkeen tarvitaan naisenergiaa, sanoo Eve Rämö Uudeltamaalta.

Karin kantaa asiaan odotetaan.

"Vaalien jälkeen olen alkanut pitää Touko Aaltoa vahvana ehdokkaana"

Toiseksi puheenjohtajasuosikiksi nousee jyväskyläläinen kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Touko Aalto, jonka kuntavaalimenestyksen imussa vihreät nousi Jyväskylän suurimmaksi puolueeksi. Aalto sai kuusi ääntä.

– Touko olisi profiililtaan sopivin jatkamaan työtä, jonka Ville aloitti: vihreiden viemisen koko Suomen puolueeksi ja yleispuolueeksi, sanoo valtakunnallisia henkilöjäsenyhdistyksiä edustava Mikko Välttilä.

– Vaalien jälkeen olen alkanut pitää Touko Aaltoa vahvana ehdokkaana, pohtii Anne Liinamaa Satakunnasta.

Aalto on kertonut ilmoittavansa kantansa huhtikuussa.

Vasta yksi varma ehdokas tiedossa

Kilpaan on ilmoittautunut vasta yksi ehdokas: tutkija ja puolueen varapuheenjohtaja Maria Ohisalo Helsingistä. Hän sai kyselyssä kaksi ääntä.

– Hänellä on karismaa, perustelee yksi puoluevaltuutetuista.

Moni sanoo Ohisaloa hyväksi ehdokkaaksi, mutta osa pitää häntä vielä liian kokemattomana puoluejohtajaksi.

Yhden äänen saivat sekä kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto Helsingistä että ex-kansanedustaja Oras Tynkkynen Tampereelta. He molemmat ovat ilmoittaneet, ettei ehdokkuus ole todennäköinen.

19 puoluevaltuutettua ei halunnut vielä ottaa kantaa puheenjohtajakysymykseen. Yksi heistä on Mikko Strahlendorff Helsingistä. Hänen mielestään seuraavaksi puheenjohtajaksi olisi hyvä valita nainen. Hän ei myöskään vedä kotiin päin.

– Todennäköisesti vihreää liikettä saataisiin koko maahan parhaiten, kun puheenjohtaja olisi muualta kuin Helsingistä.

Puheenjohtaja valitaan kesäkuussa

Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen kertoo, että ehdokasasettelu päättyy sunnuntaina 7. toukokuuta ja sitten alkaa puheenjohtajakiertue.

– Tavoitteena on käydä niin useissa vaalipiireissä kun ehditään.

Vihreiden puheenjohtaja valitaan jäsenäänestyksellä. Miettisen mukaan ne pääsevät äänestämään, jotka ovat liittyneet puolueeseen toukokuun puoliväliin mennessä. Äänestyskuoret postitetaan jäsenille toukokuun lopulla ja ne palautetaan kesäkuun alussa. Äänet lasketaan puoluekokouksessa Tampereella lauantaina 17. kesäkuuta.

Miettinen povaa tästä vuodesta kaikkien aikojen jäsenennätystä. Nyt jäseniä on noin 7 500.

Työryhmä: Minna Harmaala, Ari Helminen, Outi Laatikainen, Iida Tiihonen

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut