Sirkka-Liisa Ranta - Luutsaaren kalapirtti. Muikunpyyntiä Kuhmoisen Isojärvellä.

KIRJAT

SIRKKA-LIISA RANTA

Luutsaaren kalapirtti. Muikunpyyntiä Kuhmoisen Isojärvellä.

Luutsaaren kalapirtin kannatusyhdistys 2009, 83 s.

Kuhmoisten Isojärven Luutsaaren Pirttiniemessä nököttää harvinainen rakennus, Luutsaaren kalapirtti. Ainut alkuperäisessä asussaan Kuhmoisissa säilynyt kausiasumus, muikunpyynnin tukena käytetty kalapirtti. Nuotanveto saattoi kestää viikkokausia ja tarvittiin paikka kalankäsittelyä ja yöpymistä varten. Muualla Suomessakin vastaavia on säilynyt vain muutamia kymmeniä, useimmiten ne ovat lahonneet paikoilleen käytön päätyttyä.

Niin oli vaarassa käydä myös Luutsaaren kalapirtille. Kalapirtin rakensi kahdeksan taloa käsittänyt Ryysälän nuottakunta ilmeisesti vuonna 1834. Nuottakunnan toiminta ja pirtin alkuperäiskäyttö päättyivät 1900-luvun alussa ja se alkoi rapistua.

Pelastajaksi tuli Isojärvellä kesiään viettäneen taiteilija Pekka Halosen vävy Paavo Paloheimo (1893-1977). Metsästystä ja kalastusta harrastanut luonnonystävä innostui pirtin historian vaalimisesta vuonna 1932 ja organisoi paikallista väkeä kunnostamaan sitä. Paloheimo maksoi tarvehankintoja omasta pussistaan.

Toinen kunnostusaalto syntyi 1960-luvulla, jolloin perustettiin Luutsaaren kalapirtin kannatusyhdistys. Keskeinen aktiivi oli Paloheimon ohella Luutsaaren kesäasukas, kansatieteilijä Ahti Rytkönen (1899-1989). Paikallisia puuhamiehiä olivat muun muassa monissa talkoissa häärinyt Reino Lahtinen sekä Teppo ja Heikki Ouni.

Nykyisin pirtti on luetteloitu maakunnallisesti merkittäväksi rakennukseksi. Yhdistys on huolehtinut pirtin kunnosta ja hankkinut nuotankin pyyntiperinteiden vaalimiseksi. Sirkka-Liisa Rannan kirjoittama kalapirtin historia on yhdistyksen viimeisin iso saavutus. Se kertoo pirtin historian Isojärven muikunpyynnistä sekä Luutsaaren kulttuurimaiseman tarinan. Saaressa harjoitti maanviljelystä Luutsaaren suku. Kalapirtti on nyttemmin osa Isojärven kansallispuistoa.

HANNU KARJALAINEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.