Ian Kelly - Casanova, näyttelijä, rakastaja, pappi, vakooja

IAN KELLY

Casanova, näyttelijä, rakastaja, pappi, vakooja

WSOY 2010, 474 s.

Jokainen tietää, millaista miestä kutsutaan Casanovaksi. Mutta harva taitaa tietää, kuka Casanova oikeastaan oli ja mitä muuta hän puuhasi naisten valloittelun ohessa.

Englantilainen historioitsija Ian Kelly uppoutui arkistoihin eri puolilla Eurooppaa ja etsi jälkiä Casanovan (1725-1798) vaelluksista. Tuloksena on tarkasti dokumentoitu elämäkerta, joka jättää lukijan hiukan hämmennyksiin: voiko kaikki tämä olla totta?

Casanova loi maailmanmaineensa kirjoittamalla kirjan eroottisista kokemuksistaan. Se ilmestyi vasta hänen kuolemansa jälkeen. Teoksen sivuilla esiintyy alun toista sataa naista, joiden kanssa Casanova kertoo olleensa läheisissä tekemisissä.

Venetsiassa syntynyt Giacomo Casanova oli köyhän näyttelijättären poika. Hänet valmistui papiksi alle 20-vuotiaana ja lähti saman tien maailmalle etsimään onneaan. Matkasta tulikin pitkä. Hän ehti asua yli kahdessakymmenessä kaupungissa ja hänen lasketaan kulkeneen pitkin Eurooppaa noin 70 000 kilometrin matkan.

Hän puhui sujuvasti ranskaa, latinaa ja kreikkaa sekä auttavasti saksaa, englantia ja venäjää. Hän kirjoitti 42 kirjaa ja satoja lehtiartikkeleita, perusti lehtiä, arpajaisfirmoja ja muita yrityksiä, ansaitsi omaisuuksia ja menetti ne kaikki. Hän osallistui kaksintaisteluihin, tuomittiin vankeuteen, mutta karkasi sellistään.

Hän tunsi henkilökohtaisesti ison tukun eurooppalaisia kuuluisuuksia ja tapasi mm. Venäjän keisarinnan Katariina Suuren. Loppuvuotensa hän istui kalsean böömiläisen linnan kirjastonhoitajana, katkerana, rutiköyhänä ja mahdollisesti kuppataudin runtelemana.

Valtava aineisto

Suurin osa Casanovan arkistosta on säilynyt näihin päiviin. Arkistossa on lähes kaksi tuhatta kirjettä, tuhansia sivuja erilaisia käsikirjoituksia, satoja runoja, muistioita ja dialogiluonnoksia. Totta totisesti: herra Casanova ei ollut pelkkä naisten naurattaja.

Historioitsija Ian Kelly luonnehtii Casanovaa "mieheksi, jollaisia ei enää synny". Hänen teoksensa luettuaan voi olla vain samaa mieltä. Siis jos kaikki hänestä kirjoitettu on totta. Kelly on kyllä tehnyt parhaansa varmistaakseen sankarinsa jokaisen elämänvaiheen, mutta siellä täällä herää kyllä pieni epäilyksen poikanen.

Kelly on listannut uskollisesti kaikki Casanovat tuttavuudet, joita totisesti riittää. Nimien tulva tekee kirjasta hiukan raskaslukuisen. Joskus tuntuu siltä kuin kirjoittaja olisi unohtanut palkkansa maksajan, lukijat, ja suunnannut sanomansa tutkijoille. Lukija arvostaa notkeaa kerrontaa enemmän kuin perusteellisia todisteluja.

Casanovan eroottiset seikkailut ovat kirjassa sivuosassa, mikä on aivan oikein. Hänhän on kirjoittanut niistä itse riittävän perusteellisesti. Mikäli hänen tarinoistaan edes puolet on totta, oli yläluokkainen eroottinen elämä 1700-luvulla niin vilkasta, että sen rinnalla oma aikamme vaikuttaa suorastaan puritaaniselta.

JORMA TUOMI-NIKULA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.