Hannu Hirvonen - Tuonenkehrääjät

MARIA LOIKKANEN

Tammi 2010, 123 s. Hannu HirvosenTuonenkehrääjät vie lukijan oudon pelottavaan maisemaan 12-vuotiaan Millan eli Miin johdolla.

Mii on vanhempiensa kanssa matkalla uuteen elämään. Muutto uudelle paikkakunnalle pelottaa, ja Mii kiukuttelee autossa vanhemmilleen. Isän huomio herpaantuu, ja auto törmää vastaan tulevaan rekkaan.

Mii herää oudossa maisemassa harson peittämien puiden luona. Siellä on myös kummallinen harsojen peittämä kaupunki, jossa Mii tapaa Ain eli Aimon. Mii alkaa vähitellen ymmärtää olevansa paikassa, johon tullaan maallisen elämän päättyessä.

Tuonenkehrääjät on yhtä aikaa sekä pelottava seikkailutarina että kertomus tahdosta ja sen voimasta. Kun Miille ja Aille selviää, että he ovat välitilassa, josta voi palata vielä takaisin, mikään ei estä nuoria toteuttamasta aikeitaan, koska he tahtovat niin kovasti elää. Hirvosen tarina on hyvin voimallinen valaessaan uskoa ihmisyyteen ja sen voimaan.

Teos voi toimia hyvänä keskustelun herättäjänä elämän peruskysymyksien suhteen. Usein etenkin kuolemaan liittyvät kysymykset ovat vaikeita käsitellä niin lapsille kuin aikuisillekin.

Tuonenkehrääjissä tartutaan rohkeasti vaikeaan aiheeseen. Tosin maisema, jonka Hirvonen elämän päättymisestä piirtää lukijan eteen, on synkkä ja pelottava. Tarina kannattaa nuorten lukijoiden kanssa keskustella auki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.