Anssi Kela - Kesä Kalevi Sorsan kanssa

ANSSI KELA

Kesä Kalevi Sorsan kanssa

Teos 2008, 282 sivua

Laulaja, lauluntekijä ja basisti parhaimmasta päästä, Anssi Kela on nyt ryhtynyt myös kirjailijaksi. Esikoisteos Kesä Kalevi Sorsan kanssa antaa kiistatta väläyksen miehen kirjoittajan lahjoista ja vinkeästä mielikuvituksesta, mutta kärsii debyyttiromaanin vaivoista.

Kolmeakymppiä kolkutteleva Johannes Palokoski on ollut onnettomuudessa. Niskaa tukee kauluri ja selkärangassa on rautaa. Viimeiset kaksi viikkoa ovat pelkkää mustaa. Parannellessaan vaivojaan Johannes kohtaa Helsingin Ruttopuiston penkillä istuessaan ilmestyksen. Edesmennyt SDP:n puheenjohtaja ja veteraanipoliitikko Kalevi Sorsa kertoo olevansa Johanneksen oman mielen tuote, mutta samalla myös avain kadonneeseen kahteen viikkoon ja ylipäätään hänen koko elämänsä ratkaisevaan muutokseen.

Kelan luoma asetelma on sangen kutkuttava, mutta itse tarinan toteutus jää puolitiehen, tai pikemminkin: ottaa kokonaan uuden sivuraiteen. Kirjan otsikko voisi kuulua pikemminkin Kesä parhaan kaverini Markuksen kanssa sekä muutama keskustelu Kalevi Sorsan kera.

Viime kädessä Kelan tarinassa on kyse nimittäin Johanneksen ja Markuksen välisestä lujasta ystävyydestä. Markus on eksentrikko. Suorasukaisen ulospäin suuntautunut, patologinen valehtelija ja piinkova tarinankertoja. Markus on ottanut kuvan jokaisesta ateriasta, jonka hän on syönyt, kerää rekisterikilpien numeroita ja hänen idolinsa on Tom Selleckin esittämä tv-dekkari Magnum.

Johannes on Markuksen eräänlainen negatiivi. Sisäänpäin kääntynyt, ujo ja sosiaalisesti kömpelö. Näihin asioihin myös Kalevi Sorsa aikoo puuttua.

Kesässä Kalevi Sorsan kanssa tapahtuu paljon. Jopa niin paljon, että romaania ei voi suin surminkaan kuvata arkisen humoristisesta tyylistään huolimatta realistiseksi. Kela yrittää mahduttaa tarinaan liikaa tapahtumia, joka vie huomiota kirjan herkullisimmalta ainesosalta: itse Kalevi Sorsalta.

Kela on mainio ihmiskuvaaja. Sorsan puhetyyli ja maneerit ovat eloisasti hallussa. Eräissä kotibileissä tavattu suupaltti ja öykkäri Tony on huikean vastenmielinen tyyppi ja Markuksen spontaanit legendan heitot ovat hervotonta luettavaa. Päähenkilö Johannes jää sen sijaan valjuksi ja jopa hivenen ärsyttäväksi inisijäksi, mutta se kai lienee osittain tarkoituskin.

Kelan kirjailija-avaus on viihdyttävä ja sympaattinen, mutta draaman kaaressa on vielä hiottavaa. Loppuratkaisu jää turhan siirappiseksi ja kliseiseksi, mutta kokonaisuutena Kesä Kalevi Sorsan kanssa pitää sisällään lupauksen erinomaisesta tulevaisuuden kirjailijasta.

PETJA SAVOILA

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut