Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teollisuuden energiatuki sai EU:lta vihreää valoa – kompensaatio noin 40 prosenttia kustannuksista

Tuki on suuruudeltaan noin 149 miljoonaa euroa, ja sitä maksetaan vuosilta 2016–2020.

EU-komissio hyväksyy Suomen suunnitelman kompensoida teollisuudelle päästökaupan takia kohonneita energiakustannuksia.

Tuki on suuruudeltaan noin 149 miljoonaa euroa, ja sitä maksetaan vuosilta 2016–2020. Komissio kiinnittää huomiota siihen, että kompensaatio on vain noin 40 prosenttia kustannuksista, minkä takia yrityksillä säilyy kannusteita vähentää omia päästöjään.

Päästökauppajärjestelmästä aiheutuvien epäsuorien kustannusten kompensoimista on perusteltu sillä, että eurooppalaiset yritykset halutaan saada samalle viivalle esimerkiksi aasialaisten yritysten kanssa. Näin halutaan välttää hiilivuotoa eli sitä, että yritykset siirtäisivät teollisuuslaitoksia pois Euroopasta.

Tukea maksetaan niille toimialoille, joilla arvioidaan olevaan merkittävä riski hiilivuodolle. Suomessa näitä aloja ovat muun muassa teräs- ja paperiteollisuus.

Osa EU-maista on jo ottanut tuen käyttöön. Isoista maista päästökaupan epäsuoria kustannuksia kompensoivat ainakin Britannia ja Saksa.

Päästöoikeuden hinta on tällä hetkellä hyvin alhainen, ja teollisuuden tukeminen on herättänyt keskustelua. Esitystä on kuitenkin perusteltu sillä, että päästöoikeuksien hinta todennäköisesti vielä nousee.