Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Ecuadorin vaalitulos ei kelpaa oikeiston presidenttiehdokas Lassolle

Lasso väittää vaaleja vilpillisiksi.

Maanantaina Lasson kannattajia kerääntyi äänestyspaikkojen eteen osoittamaan mieltään. Juan Cevallos

STT, AFP

Ecuadorissa oikeiston presidenttiehdokas Guillermo Lasso sanoi maanantaina paikallista aikaa, ettei aio hyväksyä maassa käydyn presidentinvaalin tulosta. Sunnuntaina pidetyssä äänestyksessä presidentiksi valittiin vasemmiston Lenin Moreno.

Lasso väittää vaaleja vilpillisiksi. Hän sanoi lehdistötilaisuudessa, ettei voi hyväksyä tulosta, koska se ei heijasta ihmisten tahtoa.

Lasso tapasi aiemmin vaalitarkkailijoita esitelläkseen asiansa.

Maanantaina Lasson kannattajia kerääntyi äänestyspaikkojen eteen osoittamaan mieltään ja vaatimaan läpinäkyvyyttä ääntenlaskentaan.

Risa Grais-Targow Eurasia Group -laitokselta arvioi, että Morenon voitto tulee todennäköisesti pitämään.

Venezuela, Nicaragua, Kuuba ja Chile liittyivät onnittelijoihin

Wikileaksin perustaja Julian Assange onnitteli jo aiemmin Twitterissä Morenoa. Assange myös kehotti Lassoa poistumaan maasta seuraavan 30 päivän aikana.

– Kehotan kohteliaasti Lassoa lähtemään Ecuadorista 30 päivän sisällä (joko ilman veroparatiisimiljooniaan tai niiden kanssa), Assange kirjoitti.

Assange on pakoillut vuosikausia Ecuadorin Lontoon-lähetystössä, jottei tulisi luovutetuksi Ruotsiin. Lasso on sanonut häätävänsä Assangen, jos voittaa vaalit.

Lisäksi Morenoa ovat jo onnitelleet Venezuelan, Nicaraguan, Kuuban ja Chilen vasemmistohallitukset.

Ecuadorin vaalitulos on poikkeus Latinalaisessa Amerikassa yleistyneeseen poliittiseen liikehdintään. Argentiinassa, Brasiliassa ja Perussa on siirrytty viime kuukausina oikeiston suuntaan, kun maiden vasemmistojohtajat ovat tahranneet maineensa korruptioskandaaleissa.

Ecuadorin presidenttinä on ollut vuosikymmenen ajan vasemmistolainen Rafael Correa, joka ei enää ole ehdolla. Morenoa, 64, pidetään hänen perintönsä jatkajana.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut