Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Ecuadorissa molemmat ehdokkaat julistautuneet presidentinvaalien voittajaksi

Sekava tilanne syntyi, kun kaksi eri yritystä julkaisi toisistaan merkittävästi eriävät ovensuukyselyt.

Guillermo Lasso. Juan Cevallos

STT

Ecuadorissa molemmat presidentinvaalien ehdokkaat ovat julistautuneet vaalien voittajaksi ovensuukyselyiden julkistamisen jälkeen. Sekava tilanne syntyi, kun kaksi eri yritystä julkaisi toisistaan merkittävästi eriävät ovensuukyselyt.

Toisen firman ovensuukyselyn mukaan vaalit on voittamassa vasemmiston Lenin Moreno, joka olisi saamassa 52 prosenttia äänistä. Toisen firman mukaan ovensuukyselyiden perusteella voiton on viemässä oikeiston Guillermo Lasso, joka olisi saamassa 53 prosenttia äänistä.

– Me jatkamme tätä prosessia, joka on muuttanut Ecuadorin todellisuutta, etenkin köyhimmille kansalaisille, Moreno sanoi kannattajilleen.

– Tästä päivästä lähtien Ecuadorilla on presidentti, joka aikoo edistää kansallista yhtenäisyyttä, sanoi puolestaan Lasso omille kannattajilleen.

Morenon voittoa ennakoivalla yrityksellä on väitetty olevan siteitä maan hallitukseen, kun taas hallitus on kutsunut toista yritystä opposition yritykseksi.

Ensimmäisiä virallisia vaalituloksia odotetaan noin neljältä aamulla Suomen aikaa.

Lasso sanonut häätävänsä Assangen, jos voittaa

Ecuadorin vaalin tulos voi olla merkittävä vuotosivusto Wikileaksin perustajan Julian Assangen kannalta. Hän on pakoillut vuosikausia Ecuadorin Lontoon-lähetystössä, jottei tulisi luovutetuksi Ruotsiin. Lasso on sanonut häätävänsä Assangen, jos voittaa vaalit.

Ecuadorin presidenttinä on ollut vuosikymmenen ajan vasemmistolainen Rafael Correa, joka ei enää ole ehdolla. Morenoa pidetään hänen perintönsä jatkajana.

Vaalin tuloksen arvioidaan kertovan myös yleisemmin siitä, mihin Latinalaisen Amerikan poliittinen ilmapiiri on kehittymässä. Argentiinassa, Brasiliassa ja Perussa on siirrytty viime kuukausina oikeiston suuntaan.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut