Dylan saa viimein Nobelinsa – vastaanottopäivä salattiin

Bob Dylan ei pidä perinteistä Nobel-luentoa.

Bob Dylanin Nobel-vastaanoton päivämäärä on salattu. Arkistokuva vuodelta 2011. Vi Khoa / Handout

STT

Amerikkalaismuusikko Bob Dylan aikoo viikonloppuna lopultakin ottaa vastaan kirjallisuuden Nobel-palkinnon. Palkinto myönnettiin Dylanille jo viime vuonna. Ruotsin akatemia kertoi keskiviikkona, että palkinto luovutetaan Dylanille viikonloppuna, kun tämä keikkailee Tukholmassa.

Ruotsin akatemian mukaan tilaisuus tulee olemaan pieni ja intiimi, eikä mediaa päästetä paikalle. Paikalla on vain Dylan itse ja akatemian jäseniä. Toive oli Dylanin oma, kertoi akatemian sihteeri Sara Danius akatemian blogissa.

Edes tilaisuuden päivämäärää ei ole kerrottu. Dylan esiintyy Tukholmassa sekä lauantaina että sunnuntaina.

Ruotsin radion kulttuuritoimittaja Mikael Timmin mukaan Dylan halusi tapaamisesta äärimmäisen yksityisen, jotta tilanne ei joutuisi pois hänen hallinnastaan. Taustalla ovat Timmin mukaan 1960-luvun "nöyryyttävät lehdistötilaisuudet".

– Hän selkeästi haluaa kommunikoida, mutta on tajunnut, ettei hänen tarvitse altistua aggressiivisille ja hyökkääville lehdistötilaisuuksille, Timm sanoo.

Ei pidä perinteistä Nobel-luentoa

– Akatemia luovuttaa Dylanille Nobel-diplomin ja -mitalin ja onnittelee häntä kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittamisesta, Danius kirjoitti akatemian blogissa.

 Daniuksen mukaan Dylan ei kuitenkaan pidä viikonloppuna palkinnonsaajilta vaadittavaa Nobel-luentoa. On mahdollista, että Dylan pitää luennon myöhemmin ja se nauhoitetaan.

Varsinaiset Nobel-juhlallisuudet järjestettiin jo joulukuussa. Tuolloin Dylan ilmoitti, ettei pääse paikalle muiden tehtävien vuoksi.

Dylan oli kuitenkin kirjoittanut viestin luettavaksi gaalassa. Dylan kertoi tervehdyksessään olevansa otettu saadessaan palkinnon.

– Jos joku olisi koskaan sanonut, että minulla on edes pieniä mahdollisuuksia voittaa Nobel-palkinto, olisin ajatellut todennäköisyyksien olevan samat kuin että seisoisin kuun pinnalla.

Dylan myös pahoitteli poissaoloaan juhlallisuuksista.

– Olen pahoillani, etten henkilökohtaisesti voi olla kanssanne, mutta tietäkää, että olen hengessä mukana.

Dylan myös kiitti Ruotsin akatemiaa. Dylanin mukaan palkinto mahdollisti sen, että hän voi nyt nähdä laulunsa kirjallisuutena.

– Kertaakaan minulla ei ole ollut aikaa kysyä itseltäni, ovatko lauluni kirjallisuutta. Joten kiitän Ruotsin akatemiaa siitä, että he pohtivat kysymystä ja antoivat upean vastauksen.

Dylan on ensimmäinen kirjallisuuden Nobelin saanut lauluntekijä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.