YK haluaa selvityksen bin Ladenin kuolemasta

STT

YK:n ihmisoikeusasiantuntijat vaativat Yhdysvalloilta selvitystä terroristijohtaja Osama bin Ladenin kuolemasta. Asiantuntijoiden mukaan täysi selvitys kuolemaan liittyvistä kysymyksistä on saatava, koska tapaus voi toimia esimerkkinä tulevaisuudessa.

Selvitystä vaativat YK:n kaksi erikoisraportoijaa: suomalainen Martin Scheinin ja eteläafrikkalainen Christof Heyns.

Raportoijat haluavat muun muassa tietää, varauduttiinko Yhdysvaltain operaatiossa surmaamisen ohessa myös bin Ladenin vangitsemiseen.

– Pääsääntöisesti terroristeja tulee kohdella kuten rikollisia: heidät on pidätettävä, vietävä oikeuteen ja heille on määrättävä rangaistus, raportoijat sanovat yhteisessä lausunnossaan.

Ihmisoikeusasiantuntijat katsovat, että tappavaan voimaan on turvauduttava vain viimeisenä keinona.

Terroristiverkosto al-Qaida on vahvistanut bin Ladenin kuoleman. Amerikkalaisen Site-tutkimuslaitoksen mukaan vahvistus julkistettiin islamistien verkkosivuilla.

– Kehotamme pakistanilaisia nousemaan voimakkaaseen vastarintaan ja puhdistamaan maansa korruptiota levittävien amerikkalaisten saastasta, todettiin lausunnossa.

Pakistanilaisen tv:n mukaan bin Laden ja hänen vaimonsa asuivat Abbottabadissa olevassa talossa viisi vuotta, eivätkä poistuneet rakennuksesta kertaakaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.