Ruokapakkaukset rasittavat luontoa luultua vähemmän

STT

Elintarvikkeiden pakkaukset rasittavat luontoa luultua vähemmän. Tuore tutkimus kertoo, että roskiin joutuvan ruuan tuottaminen on luonnolle haitallisempaa kuin pakkausten valmistus.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) koordinoima tutkimushanke selvitti elintarvikepakkausten ympäristökuormitusta. Tutkija Juha-Matti Katajajuuri sanoo, että ekologisimpia pakkauksia ovat sellaiset, joilla ruokahävikkiä syntyy vähiten.

Pakkaus saattaa tutkimuksen mukaan jopa pienentää paljon kuormittavan elintarvikkeen ympäristövaikutuksia, jos se suojaa ruokaa hyvin pilaantumiselta. Näin myös kuluttajilta syntyvä ruokahävikki jäisi mahdollisimman pieneksi.

Katajajuuren mukaan ei voida yleistää, että jokin pakkausmateriaali olisi toista parempi, sillä tuotteet ovat erilaisia. Myöskään suuri pakkauskoko ei välttämättä ole pientä vihreämpi, vaikka pakkausmateriaalia kuluu vähemmän pakattavaa tuotekiloa kohti.

– Pakkausmateriaalin minimointi on ympäristöystävällistä vain, jos se ei samalla lisää pakkauksesta johtuvaa tuotehävikkiä, Katajajuuri sanoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut