Itsehoitolääkkeiden haittoja ei tunneta

STT

Omin päin otetuista lääkkeistä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä, ellei tiedä miten lääkettä käytetään. Joka toinen apteekkari ja farmaseutti on kyselyn mukaan havainnut, että asiakkaat eivät tiedä riittävästi itsehoitolääkkeistä. Esimerkiksi tulehduskipulääkkeitä ei osata vieläkään yhdistää niiden pitkäaikaisesta käytöstä usein aiheutuviin mahavaivoihin tai päänsärkyyn.

Itsehoitoon on tullut viime vuosina myös uusia, aiemmin reseptillä olleita lääkkeitä, joten tiedontarve on kasvanut, arvioidaan Apteekkariliitosta. Apteekeissa aloitetaankin teemavuosi Varmista valintasi, jolla pyritään lisäämään lääkkeiden käytön turvallisuutta.

Farmasian oppimiskeskuksessa selvitettiin apteekkien asiakkaiden tietämystä kyselyllä, johon vastasi yhteensä 1 147 farmaseuttia, proviisoria ja apteekkaria.

Yli puolet kyselyyn vastanneista kertoi ohjaavansa asiakkaan lääkäriin lääkkeen myynnin sijaan vähintään muutaman kerran viikossa. Syynä on tavallisimmin epäily sairaudesta, joka ei sovellu itsehoitoon, sairauden tai oireiden epäselvyys, tai pienen lapsen sairaus.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut