Tanskalaisluonnos huolestuttaa Kööpenhaminan ilmastokokouksessa

STT, DPA, AFP

Ympäristöaktivistit ja kehitysmaat olivat tiistaina huolissaan brittiläisen Guardian-lehden tiedoista, joiden mukaan Kööpenhaminan ilmastokokous kehottaisi kehitysmaita tehostamaan taisteluaan ilmastonmuutosta vastaan.

Guardian-lehden mukaan ehdotuksen on laatinut isäntämaa Tanska.

Luonnoksessa sanotaan lehden mukaan, että kaikkien maiden tulisi tukea tavoitetta kasvihuonepäästöjen vähentämisestä ainakin 50 prosenttia vuoden 1990 päästöistä vuoteen 2050 verrattuna.

Ilmastonmuutokseen sopeutumisessa tuettaisiin ensisijaisesti köyhimpiä ja haavoittuvimpia maita.

Sopimusluonnos heikentää YK:n asemaa ilmastotoimien rahoituksessa ja sallii rikkaiden maiden jatkaa päästöjään enemmän kuin köyhien maiden, kirjoittaa Guardian.

Kehitysjärjestö Oxfamin ilmastoasiantuntija Antonio Hill sanoi, että Tanskan ehdotuksessa ei ole tarvittavia päästöleikkauksia. Kehitysmaiden G77-ryhmää johtava sudanilainen Lumumba Stanislas Dia Ping sanoi, että luonnos uhkaa kokouksen onnistumista.

Kiinan pääneuvottelija Su Wei tähdensi, että rikkaiden maiden tulisi kantaa suuri osa vastuusta ilmaston lämpiämisessä. Hän sanoi, etteivät EU:n, Yhdysvaltain ja Japanin esittämät leikkaukset yllä hallitusten välisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n suosituksiin.

Kokouksen tanskalainen puheenjohtaja Connie Hedegaard muistutti lehdistökonferenssissa, että paljon erilaisia tekstejä on liikkeellä ja että osapuolten kanssa neuvotellaan jatkuvasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.