Stubb: Afganistaniin muutama kouluttaja lisää

Olli Kemppainen / STT

Ulkoministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan Suomi on lähettämässä Afganistaniin lisää muutamia kouluttajia. Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen on lähettänyt Stubbille kirjeen, jossa hän toivoo lisää sotilaita ja kouluttajia.

Stubb sanoi keskiviikkona, että kouluttajia voidaan lähettää lisää ilman uusia poliittisia päätöksiä. Nyt Afganistanissa on noin 120 suomalaissotilasta, ja heidän määränsä voidaan nostaa nykyisen kriisinhallintalain puitteissa 145:een.

- Jos me löydämme ehkä 15 kouluttajaa lisää, niin se olisi hyvä asia. Mutta niitä kouluttajia ei ole vielä löytynyt, Stubb sanoi.

Stubb totesi, että Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman ilmoitus joukkojen lisäämisestä 30 000:lla puoleksitoista vuodeksi sisälsi myös ajatuksen vastuun siirtämisestä turvallisuudesta afganistanilaisille itselleen.

- Vastuun siirtäminen afganistanilaisille on yksi meidän päätehtävistä. Sen takia meillä on siellä paljon kouluttajia, Stubb totesi.

Obaman myös korostamassa siviilikriisinhallinnassa Suomi on Stubbin mukaan vahvasti mukana. Afganistanissa on 25 poliisia, ja määrä on mahdollista nostaa 30:een.

- Obaman strategia on meidän näkökulmasta hyvä, Stubb korosti.

Ulkoministeriöstä kerrottiin keskiviikkona STT:lle, että Suomen ulkopoliittinen johto käsittelee asiaa ensi viikolla. Stubbin mukaan keskustelua käydään varmasti Obaman puheesta ja Yhdysvaltain Afganistan-strategiasta.

Puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.) ei halunnut keskiviikkona ennakoida, lähettääkö Suomi lisää joukkoja Afganistaniin Naton pyynnön pohjalta.

Häkämiehen mukaan pyyntö oli odotettu. Hän korosti toimittajille eduskunnassa, että hallitus ja presidentti eivät ole vielä käsitelleet asiaa. Puolustusministeri sanoi koko ajan peräänkuuluttaneensa, että siviilikriisinhallintaa on Afganistanissa vahvistettava. Hän uskoi ja toivoi, että näille ajatuksille löytyy laajempaakin kannatusta.

Eduskunta keskustelee Afganistanista torstaina. Ajankohtaiskeskustelun pontimena on lokakuun lopun tiedonkulkuongelmat vaalivahvistusjoukon paluusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.