Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Olen aina rakastanut sinua

HANNU WAARALA

OLEN AINA RAKASTANUT SINUA Atlantic dvd 2009 Kirjailijana tunnetun Philippe Claudelin (jonka romaanin arvio yllä) aiheeltaan synkkä, mutta kerronnaltaan eleettömän pelkistetty ja kurinalainen esikoisohjaus oli vuoden 2008 elokuvatapauksia. Sitä ei ole meillä valitettavasti nähty kaupallisessa ohjelmistossa, mutta nyt onneksi se on saatavissa dvd-versiona.

Claudelin elokuva kertoo äidistä ( Kristin Scott-Thomas), joka viidentoista vuoden vankilatuomion jälkeen opettelee sopeutumista arkielämään; aluksi sisarensa ( Elsa Zylberstein) perheessä, ranskalaisessa maaseutukaupungissa, sittemmin itsenäisesti.

Lääkäri-äiti on tuomittu murhasta, eikä hän ole halunnut ollenkaan puolustautua. Oman 6-vuotiaan pojan kuolemaan johtava sairaus ja jumalaton kärsimys on ollut liikaa hänelle. Hän on valinnut armomurhan. Pahinta nykyhetkessä on hellittämätön ja jähmettynyt suru, joka on kuin elinikäinen vankila.

Englantilainen hieno näyttelijä Kristin Scott-Thomas tekee elämänsä roolin naisena, joka vähitellen raottaa sisäisen vankilansa ovea ja murtautuu pikkuhiljaa ihmisten ilmoille.

Kauhun ja kaaoksen elementit, emotionaaliset kuilut, ovat jatkuvasti läsnä reaalitilanteissa. Näin elokuva hämää katsojaansa, aluksi hiipivin kauhun elementein, sitten dostojevskilaisella psykologialla.

Kristin Scott-Thomasin näyttelijätyö sisältää monia loisteliaita, hätkähdyttäviä, intuitiivisia avauksia, jotka ulottuvat syvälle ihmisen inhimillisyyden ja syyllisyyden perusteisiin.

Kuten ranskalaisen elokuvan suuren humanistin, Jean Renoirin elokuvassa Pelin säännöt todetaan: "Surullisinta tässä maailmassa on se, että kaikilla on syynsä."

Philippe Claudelin elokuva liikkuu sisarusten suhteen kuvauksessa taitavissa, aavistuksenomaisissa sävyissä, missä mikään ei ole lopulta varmaa. Tässä elokuvassa, joka mittaa ihmisen moraalista selkärankaa ja rohkeutta, vain tosi on kaunista.

Ohjaus: Philippe Claudel. Pääosissa: Kristin Scott-Thomas, Elsa Zylberstein. Tyylilaji: Draama (117 min).

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut